Jeftinija participacija, ali skuplje ležanje

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske donio je odluku da smanji participaciju za osigurane pacijente u Republici Srpskoj. To se prvenstveno odnosi na najskuplje medicinske usluge. Međutim, biće i povećanja na drugoj strani.

Republika Srpska 05.07.2016 | 20:35
Jeftinija participacija, ali skuplje ležanje
Participacija će od prvog avgusta biti manja.

To se prije svega odnosi na participaciju za magnetnu rezonancu, koronarografiju, ugradnju stenta i balondiletaciju. Osigurani pacijenti u Srpskoj će za koronarografiju umjesto sadašnjih 260 plaćati 65 maraka. Usluge balondilatacije sa 540 će biti smanjene na 135 maraka. Za ugradnju stenta pacijenti će umjesto 500 plaćati 100 maraka.

Smanjenje ništa ne znači jer stentova nema. Tvrde to naši izvori sa Univerziteskog kliničkog centra. Navode da od novembra ne funkcionise redovan program. Isključivo hitni slučajevi.

Iz Kliničkog centra druga priča. Umjesto konkretnog odgovora da li ima stentova, stižu statistički podaci.

Na jednoj strani umanjenje na drugoj uvećanje.

Da bi se namirili troškovi – pacijente od 1. avgusta čeka veća participacija za ležanje u bolnici. Kod bolničkog liječenja na sekundarnom nivou participacija za jedan dan ležanja povećan je sa 7, 90 na 9  maraka. Na tercijarnom nivou sa 8,90 na 11 maraka.

Iz Fonda poručuju da će i kod participacije za ležanje u bolnici biti olakšica.

Bivši ministar zdravlja ne poriče da je svako smanjenje dobrodošlo. Ipak, trebalo je, kaže pronaći druge izvore finansiranja. Slično misle i građani.

Odluku o smanjenju participacije potpisao je Upravni odbor Fonda zdravstva. Djeca od 15 do 18 godina će za ortopedske cipele i slušne aparate plaćati pet odsto umjesto dosadašnjih 10 odnosno 30 odsto.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ccccccc

05.07.2016 23:37

Pa naravno!zasto da oni koji odlucuju budu u minusu,bolje bar na nuli tj nivelacija je spas-ovde umanji tamo povecaj i sve ok. Ccccccccccc

ODGOVORITE