Мурињове игре са новинарима: Уплашио их списком!

Када се о Жозеу Мурињу прича као о врхунском менаџеру нема много негативних ставки које "боду очи", али је једна њему ипак "трн у оку". Новинари су га питали за давање шансе младим играчима, а он је био спреман за то.

Фудбал 07.07.2016 | 17:00
Мурињове игре са новинарима: Уплашио их списком!
Жозе Мурињо је након пораза од Лестера у децембру по други пут напустио Челси.

Потпуно се повукао из "фудбалског живота", није давао изјаве, а само понекад бисмо га виђали на утакмицама које је дошао приватно да погледа. Међутим, без обзира на његово повлачење, то није значило да ће га новинари оставити на миру и да неће писати о њему.

Чини се да су од децембра до краја маја више него икада писали о њему.

Био је стална мета сваког клуба који је довољно богат, а менаџер тог клуба не бележи довољно добре резултате. Реал Мадрид, Интер, Милан, Рома, Валенсија, Пари сен Жермен, Арсенал, Манчестер јунајтед, Челси, Манчестер сити, Бајерн итд. - само су нека од имена клубова са којима је он повезан у том периоду.

На крају се одлучио за Манчестер јунајтед у којем је у уторак и званично промовисан.

Било је много недоумица зашто баш он није добар за посао у Манчестер јунајтеду.

Жарко је желео да седне на клупу на Олд Трафорду, али га Сер Алекс Фергусон није изабрао као свог првог наследника.

Морао је да сачека да се двојица "изређају", па да он седне, али је примарни разлог због кога су многи помислили да ће се Глејзери одлучити за неког другог - "политика" са младим играчима!

Ако је једна ставка негативна у његовој менаџерској каријери онда је то развијање талентованих играча који су поникли у школи клуба. Ретко добијају шансу, углавном су "отерани" на позајмице, а Мурињо више верује искусним играчима и не прашта грешке оних који по први пут закораче у фудбал.

Луј ван Гал, који је претходне две године водио Манчестер јунајтед, је за то време пружио шансу чак четрнаесторици младих фудбалера који су "настали" у погону овог клуба. То је нешто што се не очекује од Муриња.

Управо је Маркус Рашфорд (17) један од најбољих "изума" Луја ван Гала. Нападач се сјајно показао, постигао неке важне голове, а на крају отишао и на Европско првенство у Француској где је забележио и неке минуте. Многи су се уплашили да Мурињов долазак значи и да је то "крај приче" за Рашфорда.

И то је занимало новинаре на данашњем представљању.

Један од присутних представника "седме силе" је упитао Муриња како ће се он снаћи у клубу који се кроз своју историју ослањао на играче из своје академије, а свима је познато да му то није "јача страна". Чак је наглашено да је из клуба отишао и Рајан Гигс који је у клубу провео 29 година.

"Прво само да питам, колико времена имамо до краја конференције?", питао је портпарола свог новог клуба.

"Пет минута", добио је одговор коме се и надао.

"Само пет минута? Извини, да бих ти одговорио на то питање требало би ми десет минута", казао је Мурињо у нади да ће се ту новинар зауставити.

Али, није хтео да наседне на ову "политичку" фору: "Можете ли који минут да издвојите ипак?"

"Знао сам да ћете ме то питати!", казао је Мурињо и почео да тражи папир који је припремио пред конференцију.

"Знате ли колико је младих фудбалера из академије добило шансу да игра за време мог боравка у клубовима?", питао је арогантни Мурињо новинара.

"Не знаш? 49! Желиш ли да чујеш ко су они? Не, не желиш да чујеш. 49... Четрдесет-девет! Више пута поновљена лаж постане истина... 49 је много. Ако желите, даћу вам имена", казао је "Специјални" и завршио конференцију.

Новинар се није дао у "полемику" са њим јер није био у потпуности спреман, као што јесте Португалац, па није на крају успео ни да извуче од Муриња који су то фудбалери које је он промовисао за време свог боравка у Бенфики, Порту, Реалу, Челсију, Интеру...

Али, било је оних који су били вредни и успели су да извуку листу Мурињових "изума", па ви проверите колико међу њима је направило значајне фудбалске каријере. Мурињо је представио бројку од 49 играча којима је "омогућио деби", али се у већини случајева код тих фудбалера - и завршавало на том једном наступу. Ретки су они који су после тога направили каријере, а обично је то уследило након промене клуба.

Ово је комплетан списак 49 фудбалера којима је Жозе Мурињо омогућио деби, а питање је да ли су и највећи познаваоци фудбала чули за све. Питање је такође да ли је Мурињо код себе заиста имао папир са именима, пошто га нико није добио на увид, или је само махао једним од оних који му је био најближи.

БЕНФИКА: Диого Луис, Жералдо Алвеш.

УНИЈАО ДЕ ЛЕИРИА: Жоао Пауло Андраде.

ПОРТО: Рикардо Кошта, Жока, Хуго Луж, Реиналдо, Елијас, Бруно Мораеш, Уго Алмеида, Педро Рибеиро, Бруно Вале, Андре Виљас-Боаш (не тренер).

ЧЕЛСИ, ПРВИ ПУТ: Стивен Ват, Лени Пиџли, Ентони Грент, Џими Смит, Бен Сахар, Мајкл Вудс, Сем Хачинсон.

ИНТЕР: Рене Крхин, Давид Сантон, Ђулио Донато, Франческо Болцони, Ален Стевановић.

РЕАЛ МАДРИД: Хуан Карлос, Пабло Сарабија, Антонио Адан, Алваро Мората, Алекс Фернандез, Начо, Томас Мехиас, Хесе, Хоселу, Хорхе Касадо, Педро Мендеш, Хозе Родригез, Денис Черишев, Каземиро, Фабињо, Омар Масцарел, Диего Љоренте.

ЧЕЛСИ, ДРУГИ ПУТ: Томаш Калаш, Луис Бејкер, Џон Свифт, Доминик Соланке, Андреас Кристенсен, Рубен Лофтус-Чик, Бертранд Траоре.

Можда се код њега нису наиграли фудбалери из фудбалске школе клуба у ком је радио, и можда му је то слабост, али му слабост сигурно није "спиновање" на конференцијама за медије. 

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар