Murinjove igre sa novinarima: Uplašio ih spiskom!

Kada se o Žozeu Murinju priča kao o vrhunskom menadžeru nema mnogo negativnih stavki koje "bodu oči", ali je jedna njemu ipak "trn u oku". Novinari su ga pitali za davanje šanse mladim igračima, a on je bio spreman za to.

Fudbal 07.07.2016 | 17:00
Murinjove igre sa novinarima: Uplašio ih spiskom!
Žoze Murinjo je nakon poraza od Lestera u decembru po drugi put napustio Čelsi.

Potpuno se povukao iz "fudbalskog života", nije davao izjave, a samo ponekad bismo ga viđali na utakmicama koje je došao privatno da pogleda. Međutim, bez obzira na njegovo povlačenje, to nije značilo da će ga novinari ostaviti na miru i da neće pisati o njemu.

Čini se da su od decembra do kraja maja više nego ikada pisali o njemu.

Bio je stalna meta svakog kluba koji je dovoljno bogat, a menadžer tog kluba ne beleži dovoljno dobre rezultate. Real Madrid, Inter, Milan, Roma, Valensija, Pari sen Žermen, Arsenal, Mančester junajted, Čelsi, Mančester siti, Bajern itd. - samo su neka od imena klubova sa kojima je on povezan u tom periodu.

Na kraju se odlučio za Mančester junajted u kojem je u utorak i zvanično promovisan.

Bilo je mnogo nedoumica zašto baš on nije dobar za posao u Mančester junajtedu.

Žarko je želeo da sedne na klupu na Old Trafordu, ali ga Ser Aleks Ferguson nije izabrao kao svog prvog naslednika.

Morao je da sačeka da se dvojica "izređaju", pa da on sedne, ali je primarni razlog zbog koga su mnogi pomislili da će se Glejzeri odlučiti za nekog drugog - "politika" sa mladim igračima!

Ako je jedna stavka negativna u njegovoj menadžerskoj karijeri onda je to razvijanje talentovanih igrača koji su ponikli u školi kluba. Retko dobijaju šansu, uglavnom su "oterani" na pozajmice, a Murinjo više veruje iskusnim igračima i ne prašta greške onih koji po prvi put zakorače u fudbal.

Luj van Gal, koji je prethodne dve godine vodio Mančester junajted, je za to vreme pružio šansu čak četrnaestorici mladih fudbalera koji su "nastali" u pogonu ovog kluba. To je nešto što se ne očekuje od Murinja.

Upravo je Markus Rašford (17) jedan od najboljih "izuma" Luja van Gala. Napadač se sjajno pokazao, postigao neke važne golove, a na kraju otišao i na Evropsko prvenstvo u Francuskoj gde je zabeležio i neke minute. Mnogi su se uplašili da Murinjov dolazak znači i da je to "kraj priče" za Rašforda.

I to je zanimalo novinare na današnjem predstavljanju.

Jedan od prisutnih predstavnika "sedme sile" je upitao Murinja kako će se on snaći u klubu koji se kroz svoju istoriju oslanjao na igrače iz svoje akademije, a svima je poznato da mu to nije "jača strana". Čak je naglašeno da je iz kluba otišao i Rajan Gigs koji je u klubu proveo 29 godina.

"Prvo samo da pitam, koliko vremena imamo do kraja konferencije?", pitao je portparola svog novog kluba.

"Pet minuta", dobio je odgovor kome se i nadao.

"Samo pet minuta? Izvini, da bih ti odgovorio na to pitanje trebalo bi mi deset minuta", kazao je Murinjo u nadi da će se tu novinar zaustaviti.

Ali, nije hteo da nasedne na ovu "političku" foru: "Možete li koji minut da izdvojite ipak?"

"Znao sam da ćete me to pitati!", kazao je Murinjo i počeo da traži papir koji je pripremio pred konferenciju.

"Znate li koliko je mladih fudbalera iz akademije dobilo šansu da igra za vreme mog boravka u klubovima?", pitao je arogantni Murinjo novinara.

"Ne znaš? 49! Želiš li da čuješ ko su oni? Ne, ne želiš da čuješ. 49... Četrdeset-devet! Više puta ponovljena laž postane istina... 49 je mnogo. Ako želite, daću vam imena", kazao je "Specijalni" i završio konferenciju.

Novinar se nije dao u "polemiku" sa njim jer nije bio u potpunosti spreman, kao što jeste Portugalac, pa nije na kraju uspeo ni da izvuče od Murinja koji su to fudbaleri koje je on promovisao za vreme svog boravka u Benfiki, Portu, Realu, Čelsiju, Interu...

Ali, bilo je onih koji su bili vredni i uspeli su da izvuku listu Murinjovih "izuma", pa vi proverite koliko među njima je napravilo značajne fudbalske karijere. Murinjo je predstavio brojku od 49 igrača kojima je "omogućio debi", ali se u većini slučajeva kod tih fudbalera - i završavalo na tom jednom nastupu. Retki su oni koji su posle toga napravili karijere, a obično je to usledilo nakon promene kluba.

Ovo je kompletan spisak 49 fudbalera kojima je Žoze Murinjo omogućio debi, a pitanje je da li su i najveći poznavaoci fudbala čuli za sve. Pitanje je takođe da li je Murinjo kod sebe zaista imao papir sa imenima, pošto ga niko nije dobio na uvid, ili je samo mahao jednim od onih koji mu je bio najbliži.

BENFIKA: Diogo Luis, Žeraldo Alveš.

UNIJAO DE LEIRIA: Žoao Paulo Andrade.

PORTO: Rikardo Košta, Žoka, Hugo Luž, Reinaldo, Elijas, Bruno Moraeš, Ugo Almeida, Pedro Ribeiro, Bruno Vale, Andre Viljas-Boaš (ne trener).

ČELSI, PRVI PUT: Stiven Vat, Leni Pidžli, Entoni Grent, Džimi Smit, Ben Sahar, Majkl Vuds, Sem Hačinson.

INTER: Rene Krhin, David Santon, Đulio Donato, Frančesko Bolconi, Alen Stevanović.

REAL MADRID: Huan Karlos, Pablo Sarabija, Antonio Adan, Alvaro Morata, Aleks Fernandez, Načo, Tomas Mehias, Hese, Hoselu, Horhe Kasado, Pedro Mendeš, Hoze Rodrigez, Denis Čerišev, Kazemiro, Fabinjo, Omar Mascarel, Diego Ljorente.

ČELSI, DRUGI PUT: Tomaš Kalaš, Luis Bejker, Džon Svift, Dominik Solanke, Andreas Kristensen, Ruben Loftus-Čik, Bertrand Traore.

Možda se kod njega nisu naigrali fudbaleri iz fudbalske škole kluba u kom je radio, i možda mu je to slabost, ali mu slabost sigurno nije "spinovanje" na konferencijama za medije. 

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar