Перић тражи поништење милионске мјенице

„МД Перић Цомпанy“ из Бијељине затражила је судским путем поништење мјеница издатих као обезбјеђење за позајмицу од милион КМ коју је фирма „Плантс Глобал ИНЦ БХ“ из Зворника дала како би били изведени радови на стамбено-пословном објекту „Агрокопа“ у Требињу.

Република Српска 05.07.2016 | 22:44
Перић тражи поништење милионске мјенице
У Окружном привредном суду у Бијељини, гдје је данас одржано још једно припремно рочиште у овом поступку, судија Божана Гужвић констатовала је да парничне странке нису постигле споразум о другачијем рјешењу спора, осим судским путем.

Адвокат „МД Перић Цомпанy" Ристо Којић у цјелости је остао код тужбеног захтјева од 8. новембра 2013. године, када је тужба преиначена. Он је предложио провођење више писмених доказа и саслушање директора

„МД Перић Цомпанy" Митра Перића и „Плантс Глобал ИНЦ БХ" Славка Зекића.

Они на наредном главном рочишту треба да се изјасне о међусобном споразуму, о попуњеним и бланко издатим мјеницама, са освртом на доспијеће мјеничног потраживања.

И адвокат „Плантс Глобал ИНЦ БХ" Огњен Авлијаш остао је код свих навода из одговора на тужбу, којим је оспорен тужбени захтјев. Он је предложио да се у материјалне доказе уврсти и аналитичка картица туженог са новчаним износима у 2013. години.

Обзиром да је у питању мјенични спор о ваљаности издатих мјеница, судија Божана Гужвић је главну расправу заказала за 19. септембар.

Пред Окружним привредним судом у Бијељини у току је и спор у коме странке имају обрнуте улоге и у коме се рјешава по тужби зворничког предузећа ради наплате потраживања које је обезбјеђено мјеницама које су и предмет овог спора.

У току је и спор по противтужби „МД Перић Цомпанy", а у којем је већ донесена пресуда на коју је изјављена жалба.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Правник - Судија

05.07.2016 16:17

Кад је у питању мјенични спор ваљаност основног правног посла се не провјерава јер мјеница као апстрактна хартија од вриједности није везана за основни правни посао (уговор). Код мјеничног спора трасант односно авалисти ако су мјеницу као јемци авалирали могу истаћи одређене мјеничне приговоре као нпр: да мјеницу нису потписали, да је бјанко мјеница попуњена без овлаштења, да је мјенично потраживање није доспјело на исплату, да мјеница прије тужбе није подношена на исплату, приговоре око каматне стопе, битних састојака на мјеници итд.итд. Уколико се против иматеља мјенице не истакну основани приговори на мјеницу суд ће увијек донијети пресуду којом ће туженога обавезати на исплату мјеничне своте са каматним стопама ако су биле у мјеници одређене. Поред уговорне камате ремитента следује и законска затезна камата на укупни мјенични износ почев од доспјелости мјенице на исплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортак

05.07.2016 23:07

Ако поред права буде и правде Перић треба да пллати јер је дужан и јер је уцјењивао ортака.

ОДГОВОРИТЕ