У БиХ нестали милиони европских банкара

У БиХ из Луксембурга стиже документација о пљачки новца страних банака. Европска инвестициона банка тражи да се пронађу одговорни и уђе у траг парама. О коликој суми је реч знаће се тек кад стигну папири из Луксембурга

Босна и Херцеговина 05.07.2016 | 17:23
У БиХ нестали милиони европских банкара
У банкарском сектору БиХ, односно Републике Српске и Федерације БиХ, нестало је на десетине милиона марака Европске инвестиционе банке! Због тога ова банка спрема обилну документацију коју ће у наредном периоду предати безбедносним агенцијама БиХ, како би се пронашли одговорни и утврдило где је завршио њихов новац, потврђено је "Новостима" из више извора.

Из седишта Европске инвестиционе банке у Луксембургу већ су контактирали са Министарством безбедности БиХ и обавестили их да припремају документацију коју желе да уступе БиХ.

Драган Мектић, министар безбедности БиХ, потврдио је "Новостима" да је било контаката са том банком.

"Реч је о новцу улаганом у разне пројекте на простору БиХ. Могу да кажем да се ради о банкарском сектору и у Републици Српској и у Федерацији БиХ. Од нас траже да се тачно утврди како је нестао новац и ко су одговорни и то морамо да урадимо након добијања документације из Луксембурга. БиХ је већ под великим притиском банкарских институција Европе и ММФ због неуређеног банкарског сектора и ако желимо да поправљамо тај имиџ, морамо ефикасно да спроводимо истраге око малверзације и дођемо до резултата", каже Мектић.

Он додаје да је у БиХ један од главних праваца корупције и пљачке ишао преко неких банака.

"Само у Српској имамо примере Бобар банке, Банке Српске, Балкан инвестмент банке, које су падале због корупције и пре него што се предузело нешто од стране полиције. Код нас је добар део банкарског сектора под политичким утицајем и све се одлуке доносе у политичким круговима мимо банкарских правила. Због тога је, нажалост, било могуће да се око две милијарде марака извуку незаконито из БиХ преко банака, а да нико за то још не одговара", каже Мектић.

О коликој суми је реч и о којим пројектима знаће се тек кад из Луксембурга у БиХ стигне комплетна документација.

А, Алекса Милојевић, економски аналитичар, каже за "Новости" да је банкарски сектор у БиХ већ толико уништен да му више ништа не може нашкодити.

"ММФ, Светска банка, Европска банка, тачно знају стање у банкарском сектору и много је горе него што се код нас приказују. И за њих није никаква вест о стечајевима банака у БиХ и потешкоћама у којима се налазе", истиче Милојевић.

Он каже да БиХ мора бити свесна да ће странци наплатити сваку марку свога новца који је нестао у БиХ у банкарском сектору, јер они тако функционишу.

"Странци ће тражити да наплате свој новац који је нестао. Они не праштају никоме", уверен је Милојевић.

РАШЧИСТИТИ КРИМИНАЛ

"Овде постоји и једна добра околност за БиХ и Републику Српску. То је да би се уз помоћ странаца могао рашчистити криминал у банкарском сектору БиХ и да онда онај здрави део банкарског сектора крене напред. Представници страних банака увек траже одговорност због криминала у финансијском делу. За њих је несхватљиво да пропадају банке и депозити грађани а да нико није крив, какву ситуацију сада имамо у БиХ", каже Милојевић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

забринута мајка

05.07.2016 16:20

Мој Миле нема ништа са овим

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД џемат

05.07.2016 16:41

Мислим да од процесуирања одговорних (ни у овом случају) неће бити ништа. Тиме протвријечим и цијењеном проф. Милојевићу. Кажем ово јер имамо примјер неколико земаља ЕУ у којима се десио идентичан криминал и олигархија у тим земљама није одговарала. Шпанија, Португал, Италија, Кипар, Грчка - су само неке од земаља. Примјер Грчке је упечатљив јер се народ у тој земљи систематски уништава док грчкој олигархији не фали ни длака са главе. А паре су нестале не у џеповима народа него у џеповима како грчке тако и њемачке/британске/холандске/француске олигархије која је знала колико је грчка олигархија криминална - и зато и радила са њом. Ако се уздамо да нам неко други чисти нашу усрану гузицу онда ћемо се начекати. Морамо сами да засучемо рукаве, тоалет папир у руке, нека се руке и испрљају, али једино ми то можемо (и морамо) урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

05.07.2016 17:56

Хахахаха... Никад СЕ Нисам сладе насмијао хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.07.2016 06:40

Нису само наши политичари извлачили паре. Прича се да има јаких странаца у томе. Биће занимљиво ако стварно почну откривати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах!

09.07.2016 06:26

У балканском "црном троуглу" нестају, не само паре него и доста тога.Као сто су права народа на рад,сколовање,породицу,здравство,спорт и тако даље,све је то прогутао тај "црни троугао". Остало је само плацање разних намета зеља да се једном та црна рупа засити.

ОДГОВОРИТЕ