U BiH nestali milioni evropskih bankara

U BiH iz Luksemburga stiže dokumentacija o pljački novca stranih banaka. Evropska investiciona banka traži da se pronađu odgovorni i uđe u trag parama. O kolikoj sumi je reč znaće se tek kad stignu papiri iz Luksemburga

Bosna i Hercegovina 05.07.2016 | 17:23
U BiH nestali milioni evropskih bankara
U bankarskom sektoru BiH, odnosno Republike Srpske i Federacije BiH, nestalo je na desetine miliona maraka Evropske investicione banke! Zbog toga ova banka sprema obilnu dokumentaciju koju će u narednom periodu predati bezbednosnim agencijama BiH, kako bi se pronašli odgovorni i utvrdilo gde je završio njihov novac, potvrđeno je "Novostima" iz više izvora.

Iz sedišta Evropske investicione banke u Luksemburgu već su kontaktirali sa Ministarstvom bezbednosti BiH i obavestili ih da pripremaju dokumentaciju koju žele da ustupe BiH.

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, potvrdio je "Novostima" da je bilo kontakata sa tom bankom.

"Reč je o novcu ulaganom u razne projekte na prostoru BiH. Mogu da kažem da se radi o bankarskom sektoru i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Od nas traže da se tačno utvrdi kako je nestao novac i ko su odgovorni i to moramo da uradimo nakon dobijanja dokumentacije iz Luksemburga. BiH je već pod velikim pritiskom bankarskih institucija Evrope i MMF zbog neuređenog bankarskog sektora i ako želimo da popravljamo taj imidž, moramo efikasno da sprovodimo istrage oko malverzacije i dođemo do rezultata", kaže Mektić.

On dodaje da je u BiH jedan od glavnih pravaca korupcije i pljačke išao preko nekih banaka.

"Samo u Srpskoj imamo primere Bobar banke, Banke Srpske, Balkan investment banke, koje su padale zbog korupcije i pre nego što se preduzelo nešto od strane policije. Kod nas je dobar deo bankarskog sektora pod političkim uticajem i sve se odluke donose u političkim krugovima mimo bankarskih pravila. Zbog toga je, nažalost, bilo moguće da se oko dve milijarde maraka izvuku nezakonito iz BiH preko banaka, a da niko za to još ne odgovara", kaže Mektić.

O kolikoj sumi je reč i o kojim projektima znaće se tek kad iz Luksemburga u BiH stigne kompletna dokumentacija.

A, Aleksa Milojević, ekonomski analitičar, kaže za "Novosti" da je bankarski sektor u BiH već toliko uništen da mu više ništa ne može naškoditi.

"MMF, Svetska banka, Evropska banka, tačno znaju stanje u bankarskom sektoru i mnogo je gore nego što se kod nas prikazuju. I za njih nije nikakva vest o stečajevima banaka u BiH i poteškoćama u kojima se nalaze", ističe Milojević.

On kaže da BiH mora biti svesna da će stranci naplatiti svaku marku svoga novca koji je nestao u BiH u bankarskom sektoru, jer oni tako funkcionišu.

"Stranci će tražiti da naplate svoj novac koji je nestao. Oni ne praštaju nikome", uveren je Milojević.

RAŠČISTITI KRIMINAL

"Ovde postoji i jedna dobra okolnost za BiH i Republiku Srpsku. To je da bi se uz pomoć stranaca mogao raščistiti kriminal u bankarskom sektoru BiH i da onda onaj zdravi deo bankarskog sektora krene napred. Predstavnici stranih banaka uvek traže odgovornost zbog kriminala u finansijskom delu. Za njih je neshvatljivo da propadaju banke i depoziti građani a da niko nije kriv, kakvu situaciju sada imamo u BiH", kaže Milojević.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zabrinuta majka

05.07.2016 16:20

Moj Mile nema ništa sa ovim

ODGOVORITE
Name

SNSD džemat

05.07.2016 16:41

Mislim da od procesuiranja odgovornih (ni u ovom slučaju) neće biti ništa. Time protvriječim i cijenjenom prof. Milojeviću. Kažem ovo jer imamo primjer nekoliko zemalja EU u kojima se desio identičan kriminal i oligarhija u tim zemljama nije odgovarala. Španija, Portugal, Italija, Kipar, Grčka - su samo neke od zemalja. Primjer Grčke je upečatljiv jer se narod u toj zemlji sistematski uništava dok grčkoj oligarhiji ne fali ni dlaka sa glave. A pare su nestale ne u džepovima naroda nego u džepovima kako grčke tako i njemačke/britanske/holandske/francuske oligarhije koja je znala koliko je grčka oligarhija kriminalna - i zato i radila sa njom. Ako se uzdamo da nam neko drugi čisti našu usranu guzicu onda ćemo se načekati. Moramo sami da zasučemo rukave, toalet papir u ruke, neka se ruke i isprljaju, ali jedino mi to možemo (i moramo) uraditi.

ODGOVORITE
Name

Me

05.07.2016 17:56

Hahahaha... Nikad SE Nisam slade nasmijao hehehe

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.07.2016 06:40

Nisu samo naši političari izvlačili pare. Priča se da ima jakih stranaca u tome. Biće zanimljivo ako stvarno počnu otkrivati.

ODGOVORITE
Name

Ah!

09.07.2016 06:26

U balkanskom "crnom trouglu" nestaju, ne samo pare nego i dosta toga.Kao sto su prava naroda na rad,skolovanje,porodicu,zdravstvo,sport i tako dalje,sve je to progutao taj "crni trougao". Ostalo je samo placanje raznih nameta zelja da se jednom ta crna rupa zasiti.

ODGOVORITE