Приједлог резолуције о геноциду НДХ

Демократска странка Србије поднела је данас парламенту Предлог резолуције о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

Србија 05.07.2016 | 14:40
Приједлог резолуције о геноциду НДХ
Председница ДСС Санда Рашковић Ивић каже да предложена Резолуција није одговор на неке друге резолуције, већ да је то дуг жртвама и историјским чињеницама.

"Подстакнути смо чињеницом да Србија према овом злочину над Србима није дала никакав став. Ми тај став дугујемо, јер се покушава фалсификовање броја жртава од Туђманових 35.000 до данашњих две хиљаде људи, који се помињу као жртве у хрватским медијима", казала је Рашковић Ивић новинарима у парламенту.

Лидер ДСС сматра да нема помирења у региону без суочавања са прошлошћу и да резолуција није усмерена према данашњој држави Хрватској.

Предлог резолуције, како је навела, говори да је злочин над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ на подручју данашње Хрватске, БиХ и Србије, смишљен и планиран геноцид како је дефинисано Конвенцијом о спречавању и кажњавању геноцида.

Позивају се чланице ЕУ, али и државе на чијој су територији злочини извршени да осудама тог геноцида допринесу помирењу, као и да се измени кривични законик којим ће се геноцид извршен над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ установити као кривично дело, а сви који негирају геноцида сносиће санкције.

Резолуцијом је предвиђено да Влада Србије одреди датум Дана сећања на жртве геноцида у НДХ и да се на тај дан у свим школама у Србији организује посебан школски час.

Предложено је да "држава оснује и изгради Меморијални комплекс српским жртвама геноцида, који би садржао научно истраживачки и образовни институт који би се бавио тачним утврђивањем броја жртава и проучавањем злочина над Србима", рекла је Ивић.

Она је додала да је у предлогу резолуције предвиђено да се обележе и одржавају сва места на којима су извршени злочини и колективне гробнице укључујући и јаме у које су жртве бацане.

Фото: нспм.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

владо брезовљан

05.07.2016 12:53

ХВАЛА БОГУ ОДАВНО ЈЕ БИЛО ВРИЈЕМЕ ЗА ТО !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

05.07.2016 13:25

Ова иста је коментарисала и за сребреницу као геноцид,треба јој послати пар снимака српских села у околини сребренице и изгледа зртава.

ОДГОВОРИТЕ