Prijedlog rezolucije o genocidu NDH

Demokratska stranka Srbije podnela je danas parlamentu Predlog rezolucije o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Srbija 05.07.2016 | 14:40
Prijedlog rezolucije o genocidu NDH
Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kaže da predložena Rezolucija nije odgovor na neke druge rezolucije, već da je to dug žrtvama i istorijskim činjenicama.

"Podstaknuti smo činjenicom da Srbija prema ovom zločinu nad Srbima nije dala nikakav stav. Mi taj stav dugujemo, jer se pokušava falsifikovanje broja žrtava od Tuđmanovih 35.000 do današnjih dve hiljade ljudi, koji se pominju kao žrtve u hrvatskim medijima", kazala je Rašković Ivić novinarima u parlamentu.

Lider DSS smatra da nema pomirenja u regionu bez suočavanja sa prošlošću i da rezolucija nije usmerena prema današnjoj državi Hrvatskoj.

Predlog rezolucije, kako je navela, govori da je zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH na području današnje Hrvatske, BiH i Srbije, smišljen i planiran genocid kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Pozivaju se članice EU, ali i države na čijoj su teritoriji zločini izvršeni da osudama tog genocida doprinesu pomirenju, kao i da se izmeni krivični zakonik kojim će se genocid izvršen nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH ustanoviti kao krivično delo, a svi koji negiraju genocida snosiće sankcije.

Rezolucijom je predviđeno da Vlada Srbije odredi datum Dana sećanja na žrtve genocida u NDH i da se na taj dan u svim školama u Srbiji organizuje poseban školski čas.

Predloženo je da "država osnuje i izgradi Memorijalni kompleks srpskim žrtvama genocida, koji bi sadržao naučno istraživački i obrazovni institut koji bi se bavio tačnim utvrđivanjem broja žrtava i proučavanjem zločina nad Srbima", rekla je Ivić.

Ona je dodala da je u predlogu rezolucije predviđeno da se obeleže i održavaju sva mesta na kojima su izvršeni zločini i kolektivne grobnice uključujući i jame u koje su žrtve bacane.

Foto: nspm.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vlado brezovljan

05.07.2016 14:53

HVALA BOGU ODAVNO JE BILO VRIJEME ZA TO !!!

ODGOVORITE
Name

cris

05.07.2016 15:25

Ova ista je komentarisala i za srebrenicu kao genocid,treba joj poslati par snimaka srpskih sela u okolini srebrenice i izgleda zrtava.

ODGOVORITE