Жалосни хероји Брегзита напуштају брод

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер оштро је данас критиковао британске политичаре Најџела Фаража и Бориса Џонсона као "жалосне хероје" Брегзита који сада одједном не желе да воде Британију кроз процес изласка из ЕУ за који су се све време залагали.

Свијет 05.07.2016 | 14:36
Жалосни хероји Брегзита напуштају брод
"Јучерашњи хероји Брегзита сада су жалосни хероји данашњице", рекао је Јункер на заседању Европског парламента у Стразбуру, преноси АФП.

Јункер је приметио да су са својих функција повукли они који су допринели ситуацији у Британији и да су поступили као ретро-националисти, а не као патриоте.

"Патриоте се не повлаче када ствари постану тешке, већ остају", истакао је Јункер.

Председник Европске комисије је европским посланицима поднео извештај о резултатима историјског прошлонедељног самита ЕУ на којем је британски премијер Дејвид Камерон европским лидерима пренео одлуку Британаца да напусте блок.

Џонсон се повукао из трке за наследника Камерона, који је најавио да ће у октобру поднети оставку, док се Фараж јуче повукао са чела евроскептичне Партије за независност Велике Британије (УКИП).

Јункер је пред европским посланицима критиковао оне који су заговарали останак у ЕУ због тога што нису знали шта ће да раде након што земља иступи из ЕУ.

"Уместо да развијају план, они напуштају брод", констатовао је Јункер.

И либерални европски посланик Ги Верхофстад је употребио исти израз критикујући Фаража и Џонсона.

"Брегзиташи ме подсећају на пацове који напуштају брод који тоне. Шта чекате - референдум у Француској или Италији можда", рекао је Верхофстад.

Председник Европског савета Доналд Туск је у ЕП рекао да се земље чланице Уније "надају да ће Британију у будућности имати као блиског партнера", али је поновио да ће Британија морати да прихвати правила Уније о слободном кретању ако жели приступ јединственом тржишту.

"Нећемо распродавати наше слободе и неће бити јединственог тржишта по жељи", рекао је Туск посланицима Европског парламента.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар