Žalosni heroji Bregzita napuštaju brod

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker oštro je danas kritikovao britanske političare Najdžela Faraža i Borisa Džonsona kao "žalosne heroje" Bregzita koji sada odjednom ne žele da vode Britaniju kroz proces izlaska iz EU za koji su se sve vreme zalagali.

Svijet 05.07.2016 | 14:36
Žalosni heroji Bregzita napuštaju brod
"Jučerašnji heroji Bregzita sada su žalosni heroji današnjice", rekao je Junker na zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu, prenosi AFP.

Junker je primetio da su sa svojih funkcija povukli oni koji su doprineli situaciji u Britaniji i da su postupili kao retro-nacionalisti, a ne kao patriote.

"Patriote se ne povlače kada stvari postanu teške, već ostaju", istakao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je evropskim poslanicima podneo izveštaj o rezultatima istorijskog prošlonedeljnog samita EU na kojem je britanski premijer Dejvid Kameron evropskim liderima preneo odluku Britanaca da napuste blok.

Džonson se povukao iz trke za naslednika Kamerona, koji je najavio da će u oktobru podneti ostavku, dok se Faraž juče povukao sa čela evroskeptične Partije za nezavisnost Velike Britanije (UKIP).

Junker je pred evropskim poslanicima kritikovao one koji su zagovarali ostanak u EU zbog toga što nisu znali šta će da rade nakon što zemlja istupi iz EU.

"Umesto da razvijaju plan, oni napuštaju brod", konstatovao je Junker.

I liberalni evropski poslanik Gi Verhofstad je upotrebio isti izraz kritikujući Faraža i Džonsona.

"Bregzitaši me podsećaju na pacove koji napuštaju brod koji tone. Šta čekate - referendum u Francuskoj ili Italiji možda", rekao je Verhofstad.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u EP rekao da se zemlje članice Unije "nadaju da će Britaniju u budućnosti imati kao bliskog partnera", ali je ponovio da će Britanija morati da prihvati pravila Unije o slobodnom kretanju ako želi pristup jedinstvenom tržištu.

"Nećemo rasprodavati naše slobode i neće biti jedinstvenog tržišta po želji", rekao je Tusk poslanicima Evropskog parlamenta.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar