И Хрватска подржала отварање Поглавља 23

Хрватска је данас на састанку Радне групе за прошšирење и преговоре о приступању (ЦОЕЛА), после вишšе од три месеца противљења, званично дала сагласност на нацрт заједничке европске преговарачке позиције за Поглавље 23 у преговорима са Србијом.

Србија 05.07.2016 | 14:22
И Хрватска подржала отварање Поглавља 23
Како Тањуг сазнаје из европских дипломатских извора, састанак Радне групе Европског Савета је завршšен, а званична информација о постојању консензуса за отварање Поглавља 23 у преговорима са Србијом требало би да буде објављења данас поподне око 17 часова.

Како пише Бета, до вечерас траје такозвани "поступак ћутње" по чијем истеку се потврђује пуна сагласност свих земаља чланица за усвајање јединствене преговарачке позиције ЕУ.

То значи да ако до вечерас нико не стави било какву примедбу, аутоматски се усваја преговарачка позиција свих 28 чланица ЕУ.

Потом то формално треба да потврди Комитет сталних представника - амбасадора земаља чланица у ЕУ (ЦОРЕПЕР).

Из словачког председавања Европским Саветом за Тањуг каžжу да ће, чим буду имали званичну информацију о сагласности свих 28 дрžава чланица, предузети следеће кораке, који се односе на верификацију консензуса на састанку амбасадора земаља чланица (ЦОРЕПЕР), у четвртак, и заказивање Међувладине конференције на којој би Србија отворила нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ.

Према изворима Савета министара ЕУ "чини се да је све на путу да Србија добије отварање поглавља".

У дипломатским изворима у Бриселу наглашšавају да је резултат данашšњег састанка и разговора о отварању Поглавља 23 у највећој мери заснован на компромисном тексту који је јуче постигнут на Самиту ЕУ и Западно балканских лидера у Паризу.

Извор: Бета/Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мајстор перо

05.07.2016 12:59

БРАВО за пријатељску Хрватску!!! Зивјела Република Хрватска!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

05.07.2016 13:16

Тако и треба да се слаземо и лијепо зивимо

Name

Фоки

05.07.2016 14:57

Зивјела лијепа наса

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

05.07.2016 18:48

ДА СЕ ХРВАТСКА НЕШТО ПИТА, НЕ БИ НИКАД ДАЛА СВОЈ ГЛАС ЗА СРБИЈУ ЈЕР ОНИ ПАТОЛОШКИ МРЗЕ СРБЕ. МОЖДА И МИ СХВАТИМО ДА ЈЕ СИГУРНО 90 ПОСТО ХРВАТА УСТАШКИ НАСТРОЈЕНО. ЈА ИХ ЛИЧНО БАШ ЈЕДИНО НА СВИЈЕТУ НЕ ВОЛИМ И ЈОШ НИСАМ А НИТИ ЋУ ИЋИ КОД ЊИХ НА МОРЕ, САМО У ТРАНЗИТУ ПРОЂЕМ, НЕ СТАЈЕМ, НИШТА НЕ КУПУЈЕМ, УКРАТКО ОНИ ЗА МЕНЕ НЕ ПОСТОЈЕ, НАЈЛИЦЕМЈЕРНИЈИ НАРОД

ОДГОВОРИТЕ