I Hrvatska podržala otvaranje Poglavlja 23

Hrvatska je danas na sastanku Radne grupe za prošširenje i pregovore o pristupanju (COELA), posle višše od tri meseca protivljenja, zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za Poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

Srbija 05.07.2016 | 14:22
I Hrvatska podržala otvaranje Poglavlja 23
Kako Tanjug saznaje iz evropskih diplomatskih izvora, sastanak Radne grupe Evropskog Saveta je završšen, a zvanična informacija o postojanju konsenzusa za otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom trebalo bi da bude objavljenja danas popodne oko 17 časova.

Kako piše Beta, do večeras traje takozvani "postupak ćutnje" po čijem isteku se potvrđuje puna saglasnost svih zemalja članica za usvajanje jedinstvene pregovaračke pozicije EU.

To znači da ako do večeras niko ne stavi bilo kakvu primedbu, automatski se usvaja pregovaračka pozicija svih 28 članica EU.

Potom to formalno treba da potvrdi Komitet stalnih predstavnika - ambasadora zemalja članica u EU (COREPER).

Iz slovačkog predsedavanja Evropskim Savetom za Tanjug kažžu da će, čim budu imali zvaničnu informaciju o saglasnosti svih 28 država članica, preduzeti sledeće korake, koji se odnose na verifikaciju konsenzusa na sastanku ambasadora zemalja članica (COREPER), u četvrtak, i zakazivanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Prema izvorima Saveta ministara EU "čini se da je sve na putu da Srbija dobije otvaranje poglavlja".

U diplomatskim izvorima u Briselu naglaššavaju da je rezultat današšnjeg sastanka i razgovora o otvaranju Poglavlja 23 u najvećoj meri zasnovan na kompromisnom tekstu koji je juče postignut na Samitu EU i Zapadno balkanskih lidera u Parizu.

Izvor: Beta/Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

majstor pero

05.07.2016 12:59

BRAVO za prijateljsku Hrvatsku!!! Zivjela Republika Hrvatska!!!

ODGOVORITE
Name

Tako

05.07.2016 13:16

Tako i treba da se slazemo i lijepo zivimo

Name

Foki

05.07.2016 14:57

Zivjela lijepa nasa

ODGOVORITE
Name

NOVO

05.07.2016 18:48

DA SE HRVATSKA NEŠTO PITA, NE BI NIKAD DALA SVOJ GLAS ZA SRBIJU JER ONI PATOLOŠKI MRZE SRBE. MOŽDA I MI SHVATIMO DA JE SIGURNO 90 POSTO HRVATA USTAŠKI NASTROJENO. JA IH LIČNO BAŠ JEDINO NA SVIJETU NE VOLIM I JOŠ NISAM A NITI ĆU IĆI KOD NJIH NA MORE, SAMO U TRANZITU PROĐEM, NE STAJEM, NIŠTA NE KUPUJEM, UKRATKO ONI ZA MENE NE POSTOJE, NAJLICEMJERNIJI NAROD

ODGOVORITE