Научници открили зашто је пало 200 авиона!?

Истраживачи из НАСА дошли су до податка да су ситне честице леда, које су готово невидљиве људском оку, управо те које могу да буду узрок пада авиона и смрти на стотине људи. Оне су ситније од брашна, а постоји велика могућност да су довеле до пада најмање 200 авиона у последњих 20 година.

Свијет 05.07.2016 | 13:29
Научници открили зашто је пало 200 авиона!?
Упркос ранијем мишљењу да је немогуће формирање леда на висини од 10 километара, висини на којој лети већина комерцијалних авиона, извештај о паду авиона Ер Франс 477 из 2009. године у угледном научном магазину Њу Сајентист, показује другачије.

Авион се срушио у Атлантски океан између Рио де Жанеира и Париза, а биле су потребне две године да се олупина извуче из воде.

Ледна блокада у сензорима за брзину постала је значајан фактор приликом истраге, која је у почетку показала како су за пад одговорни грешка у софтверу и пилот.

Честице леда нису видљиве радарима, а блокада коју су узроковале збунила је пилоте, што их је највероватније натерало да нагло окрену труп авиона, што се испоставило као фатална грешка.

Сматра се да се облаци ледених честица стварају дубоко унутар олуја праћених грмљавином, које усисавају топао ваздух, који се након тога леди и ствара сићушне ледене кристале.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоол

05.07.2016 11:47

У овом случају криви су искљуциво пилоти.Да су само изасли из кокпита када су приметили да је пито цев заледила и да наредних 20 минута нису ништа пупнули све би било у реду.Авион је био на ауто пилоту и нормално је крстарио према Паризу.Та пито цев често заледи код авиона али само нестручна реакција након тога може да доведе до катастрофе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

05.07.2016 12:21

Наса одмах да ангажује овог човјека. Свака му част

Name

Схоw муст го он

05.07.2016 15:48

Не бих рекао да су криви пилоти. Превисе технологије, а и превисе дијелова, повецава вјероватноцу отказа. Али наравно да они који производе летјелице неце то тако радо признати.

Name

Хммм

09.07.2016 06:53

Облаци, на тим висинама? Ајде да поверујемо кад казу струцњаци!?

ОДГОВОРИТЕ