Naučnici otkrili zašto je palo 200 aviona!?

Istraživači iz NASA došli su do podatka da su sitne čestice leda, koje su gotovo nevidljive ljudskom oku, upravo te koje mogu da budu uzrok pada aviona i smrti na stotine ljudi. One su sitnije od brašna, a postoji velika mogućnost da su dovele do pada najmanje 200 aviona u poslednjih 20 godina.

Svijet 05.07.2016 | 13:29
Naučnici otkrili zašto je palo 200 aviona!?
Uprkos ranijem mišljenju da je nemoguće formiranje leda na visini od 10 kilometara, visini na kojoj leti većina komercijalnih aviona, izveštaj o padu aviona Er Frans 477 iz 2009. godine u uglednom naučnom magazinu Nju Sajentist, pokazuje drugačije.

Avion se srušio u Atlantski okean između Rio de Žaneira i Pariza, a bile su potrebne dve godine da se olupina izvuče iz vode.

Ledna blokada u senzorima za brzinu postala je značajan faktor prilikom istrage, koja je u početku pokazala kako su za pad odgovorni greška u softveru i pilot.

Čestice leda nisu vidljive radarima, a blokada koju su uzrokovale zbunila je pilote, što ih je najverovatnije nateralo da naglo okrenu trup aviona, što se ispostavilo kao fatalna greška.

Smatra se da se oblaci ledenih čestica stvaraju duboko unutar oluja praćenih grmljavinom, koje usisavaju topao vazduh, koji se nakon toga ledi i stvara sićušne ledene kristale.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zool

05.07.2016 11:47

U ovom slučaju krivi su iskljucivo piloti.Da su samo izasli iz kokpita kada su primetili da je pito cev zaledila i da narednih 20 minuta nisu ništa pupnuli sve bi bilo u redu.Avion je bio na auto pilotu i normalno je krstario prema Parizu.Ta pito cev često zaledi kod aviona ali samo nestručna reakcija nakon toga može da dovede do katastrofe.

ODGOVORITE
Name

Mišo

05.07.2016 12:21

Nasa odmah da angažuje ovog čovjeka. Svaka mu čast

Name

Show must go on

05.07.2016 15:48

Ne bih rekao da su krivi piloti. Previse tehnologije, a i previse dijelova, povecava vjerovatnocu otkaza. Ali naravno da oni koji proizvode letjelice nece to tako rado priznati.

Name

Hmmm

09.07.2016 06:53

Oblaci, na tim visinama? Ajde da poverujemo kad kazu strucnjaci!?

ODGOVORITE