8 најгорих намирница које можете да унесете пред спавање

Сви знамо колико је добар сан неопходан за нормално функционисање у току дана, али се многима деси да проведу бесану ноћ. Храна и пиће имају врло значајну улогу у опуштању организма, па је добро знати које намирнице је потребно избегавати уколико желите да проведете мирну ноћ.

Здравље 05.07.2016 | 10:36
8 најгорих намирница које можете да унесете пред спавање
Према наводима бројних стручњака и нутрициониста, избегавајте уношење ових осам намирница пред спавање уколико желите да се ваш организам у потпуности опорави.

Овсена каша
Овсена каша садржи мелатонин, хемикалију која подстиче сан. Међутим, овас такође садржи велику количину растворљивих биљних влакана која имају супротно дејство, кажедоктор Роберт Квок за магазин Хелт теп. Ако пред спавање поједете оброк који садржи овсене пахуљице, ваш организам ће се мучити да свари оброк, што ће утицати на то да се у току ноћи окрећете у кревету.

Хамбургер
Висок ниво масноћа врло је непожељан уколико желите мирно да спавате. Масти подстичу стварање стомачке киселине, што током ноћи може проузроковати проблеме са варењем попут горушице, пише Медикал дејли. Ова намирница такође садржи велику количину соли, што се у великој мери може одразити на квалитет сна.

Алкохол
Алкохол је лош за сан. У чланку који је објавјен на порталу хеалтх.цом, доктор Расел Розенберг наводи да само једно пиће неколико сати пре спавања може утицати на то да имате проблема да заспите. Алкохол такође, осим количине, негативно утиче и на квалитет сна.

Кафа
Иако је ово један од најочигледнијих примера, велики број људи у свету прави ову грешку. Кофеин је стимуланс централног нервног система, што значи да конзумирањем ове намирнице никако себи нећете учинити услугу уколико сте планирали да се опустите. Тачно је да овај напитак нема исто дејство на све људе, али је свакако добра идеја избегавати кафу пред спавање. Исто важи за било коју врсту енергетског пића.

Црна чоколада
Црна чоколада такође садржи кофеин, мада у мањој количини. Ипак, осим ове супстанце, чоколада такође садржи теобромин, други стимуланс који може да повећа пулс и шансе за несаницу. Исто важи за још један састојак црне чоколаде – шећер, пише магазин Лив стронг.

Кари
Уколико сте пред спавање појели неки егзотични оброк или гулаш који садржи овај пикантан зачин, може се десити да имате проблема да заспите. Једно аустралијско истраживање показало је да су млади мушкарци који су за вечеру имали оброк са табаско сосом или сенфом, знатно теже западали у сан од испитаника који су конзумирали неки неутралнији оброк. Њихов сан је такође био плићи. Друго истраживање, објављено у Међународном магазину психологије, показало је да јаки зачини ‘активирају чула’ и спречавају опуштање организма.

Вечера богата протеинима
Оброци који садрже пилетину, одрезак, или неку другу намирницу богату протеинима, могу вас коштати доброг сна уколико их конзумирате касно увече. Доктор Розенберг наводи да се варење успорава кад утонете у сан, а организам протеине ионако споро вари, што значи да ће се пре усмерити на ову активност, него одмарање. Много бољу алтернативу представљају ћуретина и јогурт.

Сладолед
Висок ниво шећера и угљених хидрата стимулисаће рад мозга, па може да се догоди да целе ноћи ‘не склопите ока’, каже доктор Гангеми, нутрицитониста. Осим тога, конзумирањем ове намирне касно увече набацићете сувишне килограме.

Б 92
фото: интернет
 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар