Одбијен захтјев за поништење суђења

Хашки трибунал одбио је захтјев одбране Ратка Младића да поступак против њега буде обустављен због сумњи у могућу пристрасност.

Република Српска 04.07.2016 | 19:20
Одбијен захтјев за поништење суђења
Вијеће којим предсједава судија Алфонс Орие одбило је наводе Младићевих адвоката да правници који су радили на пресуди Радовану Караџићу требају бити искључени јер су већ донијели одређене закључке о доказима.

"Вијеће налази да иако правници помажу судијама у овом случају у правној припреми предмета, писања нацрта и чак комуникације с странкама, та помоћ никада не утиче на моћ судија да независно доносе своје одлуке", стоји у одлуци.

Орие је навео и да не постоје сметње да судије Трибунала раде у различитим предметима који се тичу сличних или истих дјела.

"Због свега наведеног, Вијеће налази да пресумпција независности судија у овом предмету није доведена у питање зато што су неки од њихових сарадника радили у предмету Караџић, гдје су донесени неки чињенични закључци у вези с оптуженим Младићем. Вијеће налази да, стога, нису нарушена права оптуженог на поштено суђење и одбија захтјев за поништење поступка", наводи се у одлуци.

Младићева одбрана је 19. маја ове године затражила гаранцију да ће имати поштено суђење или поништење поступка због сумњи у могућу пристрасност. Хашки тужиоци су почетком овог мјесеца тражили да се овај захтјев одбране одбаци као неоснован.

Младић, бивши комадант Војске Републике Српске, је оптужен за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размјере геноцида, као и за терорисање становништва Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце.

Караџић, бивши предсједник Републике Српске, у марту је осуђен на 40 година затвора за геноцид у Сребреници, прогон у већем броју општина, те терорисање становника Сарајева и узимање талаца. Ослобођен је кривице по оптужби за геноцид у другим општинама 1992. године.

(БИРН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ДУХ

04.07.2016 17:37

Требо је тразити музицку зељу мозда би му и испунили

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

04.07.2016 23:05

Имаш ли ти ;Ре дух: музичку жељу да ти се испуни. Мислиш требао је а не требо је. Поштовање за генерала Младића.

Name

yугословен

04.07.2016 18:01

ГДЈЕ СИ ВИДИО ТУРКЕ КАДА СИ РЕКАО ИДЕМО СЕ ОСВЕТИТИ ТУРЦИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

04.07.2016 18:40

Генерал Ратко Младиц командант Војске Републике Српске велики војсководја и велики цовјек! 50.000 Срба против 200.000 муслимана и хрвата резултат неријесено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комо

04.07.2016 23:47

Музицка ,,умри у самоци!

ОДГОВОРИТЕ