Odbijen zahtjev za poništenje suđenja

Haški tribunal odbio je zahtjev odbrane Ratka Mladića da postupak protiv njega bude obustavljen zbog sumnji u moguću pristrasnost.

Republika Srpska 04.07.2016 | 19:20
Odbijen zahtjev za poništenje suđenja
Vijeće kojim predsjedava sudija Alfons Orie odbilo je navode Mladićevih advokata da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću trebaju biti isključeni jer su već donijeli određene zaključke o dokazima.

"Vijeće nalazi da iako pravnici pomažu sudijama u ovom slučaju u pravnoj pripremi predmeta, pisanja nacrta i čak komunikacije s strankama, ta pomoć nikada ne utiče na moć sudija da nezavisno donose svoje odluke", stoji u odluci.

Orie je naveo i da ne postoje smetnje da sudije Tribunala rade u različitim predmetima koji se tiču sličnih ili istih djela.

"Zbog svega navedenog, Vijeće nalazi da presumpcija nezavisnosti sudija u ovom predmetu nije dovedena u pitanje zato što su neki od njihovih saradnika radili u predmetu Karadžić, gdje su doneseni neki činjenični zaključci u vezi s optuženim Mladićem. Vijeće nalazi da, stoga, nisu narušena prava optuženog na pošteno suđenje i odbija zahtjev za poništenje postupka", navodi se u odluci.

Mladićeva odbrana je 19. maja ove godine zatražila garanciju da će imati pošteno suđenje ili poništenje postupka zbog sumnji u moguću pristrasnost. Haški tužioci su početkom ovog mjeseca tražili da se ovaj zahtjev odbrane odbaci kao neosnovan.

Mladić, bivši komadant Vojske Republike Srpske, je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, u martu je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progon u većem broju opština, te terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje talaca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim opštinama 1992. godine.

(BIRN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

DUH

04.07.2016 17:37

Trebo je traziti muzicku zelju mozda bi mu i ispunili

ODGOVORITE
Name

nn

04.07.2016 23:05

Imaš li ti ;Re duh: muzičku želju da ti se ispuni. Misliš trebao je a ne trebo je. Poštovanje za generala Mladića.

Name

yugosloven

04.07.2016 18:01

GDJE SI VIDIO TURKE KADA SI REKAO IDEMO SE OSVETITI TURCIMA

ODGOVORITE
Name

Goran

04.07.2016 18:40

General Ratko Mladic komandant Vojske Republike Srpske veliki vojskovodja i veliki covjek! 50.000 Srba protiv 200.000 muslimana i hrvata rezultat nerijeseno.

ODGOVORITE
Name

Komo

04.07.2016 23:47

Muzicka ,,umri u samoci!

ODGOVORITE