У Српској без породице живи 500 дјеце

У Републици Српској стотине малишана је лишено родитељског старања. Хранитељи добијају месечну надокнаду од 517 конвертибилних марака.

Република Српска 04.07.2016 | 17:53
У Српској без породице живи 500 дјеце
У Републици Српској расте број деце о којој бригу, уместо њихових биолошких родитеља, преузимају старатељи. Хранитељских породица у Српској тренутно је 286 са око 300 усвојене деце, а око 500 малишана и даље је без адекватног родитељског старања.

"Хранитељство је најбољи облик заштите деце без родитељског старања. Веома је важно за свако дете да буде збринуто у заменској породици уколико то нису у стању биолошки родитељи", рекла је помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Бранка Сладојевић, наглашавајући да предност увек имају сродничке породице.

Она је додала да се збрињавање деце без родитељског старања обавља и у установама социјалне заштите и усвојењем, као и да је у Дому за децу без родитељског старања "Рада Врањешевић" тренутно стотинак деце.

Иначе, хранитељска породица добија месечно накнаду од 517 КМ, док се за смештај у установу плаћа 650 КМ.

Социјална радница, али и хранитељка Милена Дојдер Трбојевић истиче да је хранитељство недовољно уважен облик заштите детета.

"Могу слободно да кажем да сам мајка четворо деце, двоје билошких и двоје смештених у породицу и данас, након шест година упорног труда и преданости, могу слободно рећи да је то једина разлика међу њима" рекла је Дојдер Трбојевићева.

Она сматра да је хранитељство далеко "исплативије" него институционални облик збрињавања деце.

"Дете се, по правилу, рађа и живи у породици. Дакле, ако је та примарна средина "оштећена", дете ће се најбоље социјализовати у средини најсличнијој природној породици", апеловала је Дојдер Трбојевићева.

Породица је природна и незаменљива средина за развој и благостање посебно деце, став је омбудсмана за децу у Републици Српској Наде Граховац.

"Издвајање детета из породице примењује се само као последња алтернатива. Кључно је јачати породицу, бавити се узроцима који децу доводе у ризик од раздвајања, а не последицама. Треба пратити породицу, подржавати је и јачати по свим основама, како би се умањиле могућности да дете буде раздвојено од родитеља, а да томе нису претходиле одговарајуће превентивне мере", каже Нада Граховац.

УНИЦЕФ ПОМАЖЕ

Шеф програма за дечију заштиту Канцеларије Уницефа у БиХ Антонија Лидеке рекла је да ће Уницеф помоћи развој хранитељства у Српској, односно у јачању система дечије заштите у виду 1.000.000 евра.

Она је додала да ће кроз овај програм у наредне три године бити спроведене многе активности, а да је његов приоритет спречавање непотребног одвајања деце од њихових биолошких родитеља у складу са међународним стандардима и Конвенцијом УН о правима детета.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Домови

04.07.2016 21:45

Они нису лоси ако нису велики. Пракса на Западу је до 15 дјеце. Свако има своју собу с купатилом. Добијају подрску 24 сата. Кад напуне 18 помазе им се с владиним станом. Ста реци осим цињенице да многи уимају дјецу због новца. Како им је ако паре касне или кад напуне 18. Усвајање је о.к. ако нема властите дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ирена

25.10.2017 09:54

Да дају самохраним мајкама ту суму новца деца би била са мама и пуна љубаби и јер нико бе мозе заменути мајку..овако маме недобијају ниста и испадају неподобне јер немају примања да детету обезбеде солидне услове и зивот...

ОДГОВОРИТЕ