U Srpskoj bez porodice živi 500 djece

U Republici Srpskoj stotine mališana je lišeno roditeljskog staranja. Hranitelji dobijaju mesečnu nadoknadu od 517 konvertibilnih maraka.

Republika Srpska 04.07.2016 | 17:53
U Srpskoj bez porodice živi 500 djece
U Republici Srpskoj raste broj dece o kojoj brigu, umesto njihovih bioloških roditelja, preuzimaju staratelji. Hraniteljskih porodica u Srpskoj trenutno je 286 sa oko 300 usvojene dece, a oko 500 mališana i dalje je bez adekvatnog roditeljskog staranja.

"Hraniteljstvo je najbolji oblik zaštite dece bez roditeljskog staranja. Veoma je važno za svako dete da bude zbrinuto u zamenskoj porodici ukoliko to nisu u stanju biološki roditelji", rekla je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Branka Sladojević, naglašavajući da prednost uvek imaju srodničke porodice.

Ona je dodala da se zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja obavlja i u ustanovama socijalne zaštite i usvojenjem, kao i da je u Domu za decu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" trenutno stotinak dece.

Inače, hraniteljska porodica dobija mesečno naknadu od 517 KM, dok se za smeštaj u ustanovu plaća 650 KM.

Socijalna radnica, ali i hraniteljka Milena Dojder Trbojević ističe da je hraniteljstvo nedovoljno uvažen oblik zaštite deteta.

"Mogu slobodno da kažem da sam majka četvoro dece, dvoje biloških i dvoje smeštenih u porodicu i danas, nakon šest godina upornog truda i predanosti, mogu slobodno reći da je to jedina razlika među njima" rekla je Dojder Trbojevićeva.

Ona smatra da je hraniteljstvo daleko "isplativije" nego institucionalni oblik zbrinjavanja dece.

"Dete se, po pravilu, rađa i živi u porodici. Dakle, ako je ta primarna sredina "oštećena", dete će se najbolje socijalizovati u sredini najsličnijoj prirodnoj porodici", apelovala je Dojder Trbojevićeva.

Porodica je prirodna i nezamenljiva sredina za razvoj i blagostanje posebno dece, stav je ombudsmana za decu u Republici Srpskoj Nade Grahovac.

"Izdvajanje deteta iz porodice primenjuje se samo kao poslednja alternativa. Ključno je jačati porodicu, baviti se uzrocima koji decu dovode u rizik od razdvajanja, a ne posledicama. Treba pratiti porodicu, podržavati je i jačati po svim osnovama, kako bi se umanjile mogućnosti da dete bude razdvojeno od roditelja, a da tome nisu prethodile odgovarajuće preventivne mere", kaže Nada Grahovac.

UNICEF POMAŽE

Šef programa za dečiju zaštitu Kancelarije Unicefa u BiH Antonija Lideke rekla je da će Unicef pomoći razvoj hraniteljstva u Srpskoj, odnosno u jačanju sistema dečije zaštite u vidu 1.000.000 evra.

Ona je dodala da će kroz ovaj program u naredne tri godine biti sprovedene mnoge aktivnosti, a da je njegov prioritet sprečavanje nepotrebnog odvajanja dece od njihovih bioloških roditelja u skladu sa međunarodnim standardima i Konvencijom UN o pravima deteta.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Domovi

04.07.2016 21:45

Oni nisu losi ako nisu veliki. Praksa na Zapadu je do 15 djece. Svako ima svoju sobu s kupatilom. Dobijaju podrsku 24 sata. Kad napune 18 pomaze im se s vladinim stanom. Sta reci osim cinjenice da mnogi uimaju djecu zbog novca. Kako im je ako pare kasne ili kad napune 18. Usvajanje je o.k. ako nema vlastite djece.

ODGOVORITE
Name

Irena

25.10.2017 09:54

Da daju samohranim majkama tu sumu novca deca bi bila sa mama i puna ljubabi i jer niko be moze zamenuti majku..ovako mame nedobijaju nista i ispadaju nepodobne jer nemaju primanja da detetu obezbede solidne uslove i zivot...

ODGOVORITE