Семинар - Како дјевојку из Србије одвести у кревет

За три или седам дана, колико трају скупи курсеви, имућнији странци, махом из западне Европе, научиће како брзо да освоје девојке из Србије, пише нови НИН.

Занимљивости 04.07.2016 | 09:04
Семинар - Како дјевојку из Србије одвести у кревет
Рећи да се безмало све може продати и купити надишло је одавно ону чемерну мудрост која одликује разводњене пословице и смислене флоскуле. Али, мајку му, малко чудно делује чињеница да се међу ставкама на фискалном рачуну некако нашла и техника удварања. Људи су томове поезије писали о љубавима, стварним и идеалним, ашиковање је један од стожера безмало сваке цивилизације, а у двадесет првом веку смо као врста учинили огроман антицивилизацијски искорак у транспарентну комодификацију "теорије мувања". Управо тим речима се рекламира семинар "Зеро-Ин" (слободан превод био би "завршавање посла") који ће се крајем јула одржати у Београду.

 Као печено пиле

Међутим, овај семинар није замишљен као превасходно школа за удвараче. Све најаве овог догађаја девојке приказују не као мислеће, атрактивне субјекте, већ као голишаво, пасивно, преплануло месо изазовно утегнуто у купаће костиме. Отуда се чини да ће полазници течаја учити како да према девојкама развију однос какав би имали, примера ради, према печеном пилету – потрошачки, прождрљив и дубоко неравноправан. Како да у најбољем случају улове и поједу, не обавезно и остваре ма и најповршнију везу. За 745, односно 1.495 евра, колико коштају сребрни тродневни и златни седмодневни пакет, имућнији странци, махом из западне Европе, научиће, тврде организатори, прилично разноврсне цаке – од тога како да приђу девојци и набаве њен број телефона, преко тога како да смувају цуре манекенског изгледа, до тога како да одвоје девојку која је у провод већ изашла с момком. Притом, овакви семинари се одржавају искључиво по земљама источне и централне Европе – већ су обишли Мађарску, Чешку, Словачку, Румунију, Украјину и Русију – па иначе бизарна прича нагло поприма и безмало геополитичке импликације.

На нишану

На профилној слици оснивача семинара Џона Стивенса налази се нејасна силуета девојке на нишану. Чини се прикладном. На питања одговара директно, љубазно, али сведено. За НИН вели да је на предузетничку идеју дошао након што је две деценије провео живећи иза гвоздене завесе. Семинаре организује већ пету годину заредом.

- Желео сам да своје знање о девојкама из источне Европе пренесем онима којима је било потребно. Можда једноставно нису имали среће с везама као ја. Наши полазници су разних старосних доби, од 25 до 45 година, а имали смо универзитетске професоре, студенте, раднике на нафтним бушотинама, програмере... - рекао је Стивенс за НИН.

Има и колоквијум

Та кура самоосвешћења и занатског одвлачења овдашњих цура у кревет отприлике изгледа као ма који други семинар. Према речима нашег саговорника, почиње се с поподневним теоријским предавањем и повременом показном вежбом у прометним деловима града где претходно научено ваља спровести. Вече је резервисано за својеврсне колоквијуме, где предавачи с полазницима излазе у провод и испробавају усвојене технике. Међувреме је испуњено спортским и тим-билдинг активностима, а превоз и смештај су или обезбеђени или препоручени. Нагласак се меће на групно мување, међусобну подршку и развијање самопоуздања.

Сведочења претходних полазника по правилу су одређена двема константама – хвалоспевима на рачун инструктора и усхићеношћу што је остварен контакт с девојкама. Сексизма и мачизма нема ни у траговима, а једино је један Турчин прилично отворено признао да му је семинар омогућио да коначно проведе ноћ поред некога. Не овако благо речено, наравно.

Све је тржиште

Према речима туризмолога и културолога Небојше Ђорђевића, овај се вид предузетништва не би ни запатио да овде већ не постоји некакво тржиште сексуалних и емоционалних потреба.

- Овдашње девојке су одрастале у срединама где постоји мање животних могућности и економске независности но у местима одакле су полазници течаја. Потражња за сигурношћу постоји, легитимна је и није обавезно сведена на ниске побуде. Понуда је, с друге стране, прилично сведена. Млади мушкарци се тешко осамостаљују, такође из економских разлога, теже постају предузимљиви, неретко живе с родитељима и у четрдесетој години живота. Ова врста семинара је одлично препознала историјски тренутак у којем се западна и источна Европа налазе, јер девојкама обезбеђује макар идеал предузимљивог мушкарца, а нарочито странца, авантуристе. Полазницима, пак, пружа макар илузију моћи и завођења, па макар и књишки наученог - каже Ђорђевић за НИН.

Шире су то трауме

Ваља на уму имати, наставља он, да је реч о размени која се без проблема уклапа у шире друштвене трауме западне и источне Европе.

- Источна Европа је постала снажно упориште секс-туризма, јер је сексуално тржиште у западној Европи постало презасићено. На ред су дошла сиромашнија, мање развијена европска тржишта, довољно позната и довољно егзотична. Ако немачке и италијанске компаније затварају фабрике у матицама и производњу селе у земље у развоју, каква је Србија, због нижих трошкова производње, зашто тај аутсорсинг не би постојао и у домену сексуалног тржишта, пажње, атрактивности, па и жеље да се намири его - наставља Ђорђевић.

Секс-туризам

- Егзит, Гуча, ноћни живот у Београду - све је то већ десетак година формулисано као некакав бренд, а подтекст тог бренда управо је јефтин провод. Секс у ширем смислу је притом веома важан део путовања јер се путник одваја од своје реалности, истражује другу, слободан је. Мало ко ће довести породицу у Србију, углавном ће доћи сам или с друговима, баш због недостатка инхибиција. Такође је карактеристично да код нас не долазе изузетно богати пословни људи, већ средња, менаџерска каста, која на западу не може да има моћ какву има овде. Занимљиво је у том кључу размишљати о пројекту 'Београд на води', јер се њиме заправо води борба да се отворимо према руским и арапским клијентима. Стално се помињу хиљаде нових радних места, али каквих тачно радних места? Шире узев, легалне проституције. Арапски улагачи ће саградити своје три куле и долазиће на провод код сиромашних, поткупљивих Европљана, што је стереотип на који нису навикли - закључује он.

Речју, ко жели да прича о пропасти друштвених вредности, нека почне од критике капитализма. И нек успут помене да је пројекат од државног значаја уистину пројекат секс-туризма. Уосталом, није случајно онај торањ онако обликован.

Шта траже странци

Према речима једног момка с дужим стажом на рецепцијама београдских хотела, немали број страних гостију међу првим стварима тражи некога за провод – девојку или момка. Секс је индустрија по себи, тржишта се проширују, а овај феномен је, сматра Небојша Ђорђевић, код нас слабо истражен. Што је симптоматично с обзиром на отужну чињеницу да своју туристичку понуду управо и рекламирамо као простор за задовољење нагона.руштво

Блиц
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар