Seminar - Kako djevojku iz Srbije odvesti u krevet

Za tri ili sedam dana, koliko traju skupi kursevi, imućniji stranci, mahom iz zapadne Evrope, naučiće kako brzo da osvoje devojke iz Srbije, piše novi NIN.

Zanimljivosti 04.07.2016 | 09:04
Seminar - Kako djevojku iz Srbije odvesti u krevet
Reći da se bezmalo sve može prodati i kupiti nadišlo je odavno onu čemernu mudrost koja odlikuje razvodnjene poslovice i smislene floskule. Ali, majku mu, malko čudno deluje činjenica da se među stavkama na fiskalnom računu nekako našla i tehnika udvaranja. Ljudi su tomove poezije pisali o ljubavima, stvarnim i idealnim, ašikovanje je jedan od stožera bezmalo svake civilizacije, a u dvadeset prvom veku smo kao vrsta učinili ogroman anticivilizacijski iskorak u transparentnu komodifikaciju "teorije muvanja". Upravo tim rečima se reklamira seminar "Zero-In" (slobodan prevod bio bi "završavanje posla") koji će se krajem jula održati u Beogradu.

 Kao pečeno pile

Međutim, ovaj seminar nije zamišljen kao prevashodno škola za udvarače. Sve najave ovog događaja devojke prikazuju ne kao misleće, atraktivne subjekte, već kao golišavo, pasivno, preplanulo meso izazovno utegnuto u kupaće kostime. Otuda se čini da će polaznici tečaja učiti kako da prema devojkama razviju odnos kakav bi imali, primera radi, prema pečenom piletu – potrošački, proždrljiv i duboko neravnopravan. Kako da u najboljem slučaju ulove i pojedu, ne obavezno i ostvare ma i najpovršniju vezu. Za 745, odnosno 1.495 evra, koliko koštaju srebrni trodnevni i zlatni sedmodnevni paket, imućniji stranci, mahom iz zapadne Evrope, naučiće, tvrde organizatori, prilično raznovrsne cake – od toga kako da priđu devojci i nabave njen broj telefona, preko toga kako da smuvaju cure manekenskog izgleda, do toga kako da odvoje devojku koja je u provod već izašla s momkom. Pritom, ovakvi seminari se održavaju isključivo po zemljama istočne i centralne Evrope – već su obišli Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Ukrajinu i Rusiju – pa inače bizarna priča naglo poprima i bezmalo geopolitičke implikacije.

Na nišanu

Na profilnoj slici osnivača seminara Džona Stivensa nalazi se nejasna silueta devojke na nišanu. Čini se prikladnom. Na pitanja odgovara direktno, ljubazno, ali svedeno. Za NIN veli da je na preduzetničku ideju došao nakon što je dve decenije proveo živeći iza gvozdene zavese. Seminare organizuje već petu godinu zaredom.

- Želeo sam da svoje znanje o devojkama iz istočne Evrope prenesem onima kojima je bilo potrebno. Možda jednostavno nisu imali sreće s vezama kao ja. Naši polaznici su raznih starosnih dobi, od 25 do 45 godina, a imali smo univerzitetske profesore, studente, radnike na naftnim bušotinama, programere... - rekao je Stivens za NIN.

Ima i kolokvijum

Ta kura samoosvešćenja i zanatskog odvlačenja ovdašnjih cura u krevet otprilike izgleda kao ma koji drugi seminar. Prema rečima našeg sagovornika, počinje se s popodnevnim teorijskim predavanjem i povremenom pokaznom vežbom u prometnim delovima grada gde prethodno naučeno valja sprovesti. Veče je rezervisano za svojevrsne kolokvijume, gde predavači s polaznicima izlaze u provod i isprobavaju usvojene tehnike. Međuvreme je ispunjeno sportskim i tim-bilding aktivnostima, a prevoz i smeštaj su ili obezbeđeni ili preporučeni. Naglasak se meće na grupno muvanje, međusobnu podršku i razvijanje samopouzdanja.

Svedočenja prethodnih polaznika po pravilu su određena dvema konstantama – hvalospevima na račun instruktora i ushićenošću što je ostvaren kontakt s devojkama. Seksizma i mačizma nema ni u tragovima, a jedino je jedan Turčin prilično otvoreno priznao da mu je seminar omogućio da konačno provede noć pored nekoga. Ne ovako blago rečeno, naravno.

Sve je tržište

Prema rečima turizmologa i kulturologa Nebojše Đorđevića, ovaj se vid preduzetništva ne bi ni zapatio da ovde već ne postoji nekakvo tržište seksualnih i emocionalnih potreba.

- Ovdašnje devojke su odrastale u sredinama gde postoji manje životnih mogućnosti i ekonomske nezavisnosti no u mestima odakle su polaznici tečaja. Potražnja za sigurnošću postoji, legitimna je i nije obavezno svedena na niske pobude. Ponuda je, s druge strane, prilično svedena. Mladi muškarci se teško osamostaljuju, takođe iz ekonomskih razloga, teže postaju preduzimljivi, neretko žive s roditeljima i u četrdesetoj godini života. Ova vrsta seminara je odlično prepoznala istorijski trenutak u kojem se zapadna i istočna Evropa nalaze, jer devojkama obezbeđuje makar ideal preduzimljivog muškarca, a naročito stranca, avanturiste. Polaznicima, pak, pruža makar iluziju moći i zavođenja, pa makar i knjiški naučenog - kaže Đorđević za NIN.

Šire su to traume

Valja na umu imati, nastavlja on, da je reč o razmeni koja se bez problema uklapa u šire društvene traume zapadne i istočne Evrope.

- Istočna Evropa je postala snažno uporište seks-turizma, jer je seksualno tržište u zapadnoj Evropi postalo prezasićeno. Na red su došla siromašnija, manje razvijena evropska tržišta, dovoljno poznata i dovoljno egzotična. Ako nemačke i italijanske kompanije zatvaraju fabrike u maticama i proizvodnju sele u zemlje u razvoju, kakva je Srbija, zbog nižih troškova proizvodnje, zašto taj autsorsing ne bi postojao i u domenu seksualnog tržišta, pažnje, atraktivnosti, pa i želje da se namiri ego - nastavlja Đorđević.

Seks-turizam

- Egzit, Guča, noćni život u Beogradu - sve je to već desetak godina formulisano kao nekakav brend, a podtekst tog brenda upravo je jeftin provod. Seks u širem smislu je pritom veoma važan deo putovanja jer se putnik odvaja od svoje realnosti, istražuje drugu, slobodan je. Malo ko će dovesti porodicu u Srbiju, uglavnom će doći sam ili s drugovima, baš zbog nedostatka inhibicija. Takođe je karakteristično da kod nas ne dolaze izuzetno bogati poslovni ljudi, već srednja, menadžerska kasta, koja na zapadu ne može da ima moć kakvu ima ovde. Zanimljivo je u tom ključu razmišljati o projektu 'Beograd na vodi', jer se njime zapravo vodi borba da se otvorimo prema ruskim i arapskim klijentima. Stalno se pominju hiljade novih radnih mesta, ali kakvih tačno radnih mesta? Šire uzev, legalne prostitucije. Arapski ulagači će sagraditi svoje tri kule i dolaziće na provod kod siromašnih, potkupljivih Evropljana, što je stereotip na koji nisu navikli - zaključuje on.

Rečju, ko želi da priča o propasti društvenih vrednosti, neka počne od kritike kapitalizma. I nek usput pomene da je projekat od državnog značaja uistinu projekat seks-turizma. Uostalom, nije slučajno onaj toranj onako oblikovan.

Šta traže stranci

Prema rečima jednog momka s dužim stažom na recepcijama beogradskih hotela, nemali broj stranih gostiju među prvim stvarima traži nekoga za provod – devojku ili momka. Seks je industrija po sebi, tržišta se proširuju, a ovaj fenomen je, smatra Nebojša Đorđević, kod nas slabo istražen. Što je simptomatično s obzirom na otužnu činjenicu da svoju turističku ponudu upravo i reklamiramo kao prostor za zadovoljenje nagona.ruštvo

Blic
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar