Новак Ђоковић: Вратићу се још јачи!

Нису утицали ни притисак, ни неиграње припремног турнира, ни време. Нисам први пут у оваквој ситуацији и знам шта ми је чинити - каже Ноле.

Србија 03.07.2016 | 21:00
Новак Ђоковић: Вратићу се још јачи!
"Новаков пораз" је посебан термин у тениском речнику који се преводи са "сензација, шок, изненађење, смак света..." Употребљава се и када најбољи тенисер света изгуби у финалу, а камоли у трећем колу гренд слема. Најранија елиминација са Вимблдона још од 2008. никога није потресла више него њега самог, а копање по епицетру земљотреса - његовим најинтимнијим осећањима, Ђоковић није дозволио.

Физички или психички проблем? Повреда левог рамена или притисак због освајања календарског слема? Добри сервиси Кверија или слабији Новаков ритерн? Новинари су дизали два прста, а Србин је само желео да пружи руку Кверију који је славио са 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 7:6 (7:5) и оде из Лондона.

- Нисам срећан што сам изгубио, то свакако. Али, надам се да ћу изаћи из овога као још јачи играч - поручио је светски број један.
Пораз од Јиржија Веселог на старту Монте Карла измамио је на шљаку далеко бољег Ђоковића. Али и отворио уплашене очи осталих аутсајдера, који су схватили да је могуће победити готово несавладивог.

- Нисам први пут у оваквој ситуацији и знам шта ми је чинити. На првом месту, желим да се посветим породици и себи - поручио је рекордер опен ере по броју везаних гренд слем победа.

Американац је разорним сервисима прекинуо ниску од 30 мечева српског аса без пораза на четири највећа турнира. Реч "засићење" је претешка да се опише стање неприкосновеног владара "белог спорта", али је дугме за искључење из тениса некада уједно и добра прилика за "рестарт".

- Само желим да мислима одлутам на друго место и опустим се. Срећом, имам много ствари поред овог спорта које ме усрећују. Породица, одмор, па ћемо видети како и шта даље.

Негативну емоцију после пораза у финалу Ролан Гароса 2015, Новак је преточио у мотивацију да освоји Вимблдон. Инсинуације да је овога пута био супротан случај, наш играч је одбацио.

ПАУЗА СВЕ ДО РИЈА?ОДМАХ по завршетку наступа на Вимблдону, Ђоковић је потврдио већ очекивану одлуку да ће прескочити четвртфинале Дејвис купа против Британаца на шљаци Ташмајдана. Али, оставио је отворену могућност да паузира све до августа и ОИ.
- Видећу још да ли ћу играти припремни турнир за Рио. Морам још да размислим о томе.

Када сам освојио једини гренд слем пехар који му је недостајао, желео сам да уживам у том тренутку и нисам размишљао о другим стварима. Али, на Вимблдону сам усмерио све своје мисли ка овом турниру. У спорту је све могуће, поготово када на овој подлози играте против сјајног сервера попут Кверија. Био сам на неколико поена од пораза прошле године против Андерсона, у веома сличном мечу, на истом терену. Некад ми успе да направим преокрет, некад не - покушавао је Ђоковић да упрости ствари после пораза.

Али је он толико неочекиван, да свет тражи нешто што ће означити као главни, дубљи разлог.

- Не, не мислим да је на мене утицало време или притисак због последњих резултата. Осећао сам се сјајно када сам везао четири гренд слем пехара. Нема везе ни то што нисам играо припремни турнир. Последње две титуле у Лондону сам освојио без неког надметања уочи Отвореног првенства Енглеске. Сматрао сам да то није потребно ни овога пута.

Разоружавао је Ђоковић представнике медија у рафалној паљби током потраге за разлозима пораза, на првом месту због тога што никаквим изговором није желео да умањи победу Кверија.

- Не замерам никоме ни на распореду. Истина, осећам се боље на Централном терену, јер 90 одсто мечева сам тамо одиграо. Бирали су између мене и Роџера, а он је играо са домаћим тенисером, па је логично да су се одлучили за тај меч - закључио је Новак.

На "кецу", који нема кров, најбољи тенисер света се већ по традицији мучио. Претходне драме против Томића, Чилића и Андерсона је успео да добије. Сада није. И ту је желео да заврши сву полемику око најшокантнијег пораза у последњих неколико сезона.

РЕАКЦИЈЕ
ЕНДИ МАРЕЈ: НЕ ЗАБОРАВИТЕ ШТА ЈЕ УРАДИО
- ЕЛИМИНАЦИЈА Ђоковића представља сензацију. Али, не смемо заборавити на све што је урадио у последњих 18 месеци. Мислим да тако нешто дуго нећемо поново видети.

МИЛОШ РАОНИЋ: НЕ МЕЊА СЕ ТОК ТУРНИРА
- ВЕЛИКО изненађење које ће променити даљи ток турнира. Али, не значајно, јер је остало још великих шампиона. Федерер је славио овде седам пута, ту је и Енди. Новакова прича била је занимљива, јер је јурио календарски слем први пут после Лејвера. Али, има још врхунских играча у жребу. Ниједан тенисер није већи од турнира.

РОД ЛЕЈВЕР: ЖЕЛЕО САМ ДА МУ ЧЕСТИТАМ
- И даље сам потпуно изненађен. Мислио сам да ће успети да преокрене. Једноставно, није био сав свој. Желео сам да будем у Њујорку и честитам Новаку календарски слем, као што је мени Дон Баџ пружио руку 1962. Не знам да ли је био у питању притисак или физички проблем, али је изгледао као да није био спреман за велики меч. У другом сету чак као да се једва трудио.

МАРТИНА НАВРАТИЛОВА: НИЈЕ ДЕЛОВАО БАШ ЗДРАВО
- Ђоковић није деловао баш здраво. Не знам колико је на овај исход утицало психичко стање, или ипак има нечег другог што се дешава, а ми нисмо упознати са тим. Можда нешто није било у реду са његовим телом, а можда је био под притиском целе приче о уласку у историју.

ЏОН МЕКИНРО: ПОТПУНИ ШОК
- Ђоковићев пораз је потпуно шокантан. Сем Квери је неко за кога су у Америци увек сматрали да је право питање игра ли свом снагом и може ли уопште да се носи са најјачима. А када погледате и колико је Серена Вилијамс прошле године била близу да оствари календарски слем, и Новак ове године, схватите колико је тешко одржати висок интензитет све време.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

то брате

03.07.2016 22:35

одмори мало ниси робот ,ти си нас тесла,немамо јацег преставника у свјету .Свака теби цаст за све само храбро није један пораз ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

торпедо

04.07.2016 06:24

Ноле верујемо у тебе. Све је то нормално и све је за несто добро. Сад си са породицом и то је то. Само напред.