Novak Đoković: Vratiću se još jači!

Nisu uticali ni pritisak, ni neigranje pripremnog turnira, ni vreme. Nisam prvi put u ovakvoj situaciji i znam šta mi je činiti - kaže Nole.

Srbija 03.07.2016 | 21:00
Novak Đoković: Vratiću se još jači!
"Novakov poraz" je poseban termin u teniskom rečniku koji se prevodi sa "senzacija, šok, iznenađenje, smak sveta..." Upotrebljava se i kada najbolji teniser sveta izgubi u finalu, a kamoli u trećem kolu grend slema. Najranija eliminacija sa Vimbldona još od 2008. nikoga nije potresla više nego njega samog, a kopanje po epicetru zemljotresa - njegovim najintimnijim osećanjima, Đoković nije dozvolio.

Fizički ili psihički problem? Povreda levog ramena ili pritisak zbog osvajanja kalendarskog slema? Dobri servisi Kverija ili slabiji Novakov ritern? Novinari su dizali dva prsta, a Srbin je samo želeo da pruži ruku Kveriju koji je slavio sa 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 7:6 (7:5) i ode iz Londona.

- Nisam srećan što sam izgubio, to svakako. Ali, nadam se da ću izaći iz ovoga kao još jači igrač - poručio je svetski broj jedan.
Poraz od Jiržija Veselog na startu Monte Karla izmamio je na šljaku daleko boljeg Đokovića. Ali i otvorio uplašene oči ostalih autsajdera, koji su shvatili da je moguće pobediti gotovo nesavladivog.

- Nisam prvi put u ovakvoj situaciji i znam šta mi je činiti. Na prvom mestu, želim da se posvetim porodici i sebi - poručio je rekorder open ere po broju vezanih grend slem pobeda.

Amerikanac je razornim servisima prekinuo nisku od 30 mečeva srpskog asa bez poraza na četiri najveća turnira. Reč "zasićenje" je preteška da se opiše stanje neprikosnovenog vladara "belog sporta", ali je dugme za isključenje iz tenisa nekada ujedno i dobra prilika za "restart".

- Samo želim da mislima odlutam na drugo mesto i opustim se. Srećom, imam mnogo stvari pored ovog sporta koje me usrećuju. Porodica, odmor, pa ćemo videti kako i šta dalje.

Negativnu emociju posle poraza u finalu Rolan Garosa 2015, Novak je pretočio u motivaciju da osvoji Vimbldon. Insinuacije da je ovoga puta bio suprotan slučaj, naš igrač je odbacio.

PAUZA SVE DO RIJA?ODMAH po završetku nastupa na Vimbldonu, Đoković je potvrdio već očekivanu odluku da će preskočiti četvrtfinale Dejvis kupa protiv Britanaca na šljaci Tašmajdana. Ali, ostavio je otvorenu mogućnost da pauzira sve do avgusta i OI.
- Videću još da li ću igrati pripremni turnir za Rio. Moram još da razmislim o tome.

Kada sam osvojio jedini grend slem pehar koji mu je nedostajao, želeo sam da uživam u tom trenutku i nisam razmišljao o drugim stvarima. Ali, na Vimbldonu sam usmerio sve svoje misli ka ovom turniru. U sportu je sve moguće, pogotovo kada na ovoj podlozi igrate protiv sjajnog servera poput Kverija. Bio sam na nekoliko poena od poraza prošle godine protiv Andersona, u veoma sličnom meču, na istom terenu. Nekad mi uspe da napravim preokret, nekad ne - pokušavao je Đoković da uprosti stvari posle poraza.

Ali je on toliko neočekivan, da svet traži nešto što će označiti kao glavni, dublji razlog.

- Ne, ne mislim da je na mene uticalo vreme ili pritisak zbog poslednjih rezultata. Osećao sam se sjajno kada sam vezao četiri grend slem pehara. Nema veze ni to što nisam igrao pripremni turnir. Poslednje dve titule u Londonu sam osvojio bez nekog nadmetanja uoči Otvorenog prvenstva Engleske. Smatrao sam da to nije potrebno ni ovoga puta.

Razoružavao je Đoković predstavnike medija u rafalnoj paljbi tokom potrage za razlozima poraza, na prvom mestu zbog toga što nikakvim izgovorom nije želeo da umanji pobedu Kverija.

- Ne zameram nikome ni na rasporedu. Istina, osećam se bolje na Centralnom terenu, jer 90 odsto mečeva sam tamo odigrao. Birali su između mene i Rodžera, a on je igrao sa domaćim teniserom, pa je logično da su se odlučili za taj meč - zaključio je Novak.

Na "kecu", koji nema krov, najbolji teniser sveta se već po tradiciji mučio. Prethodne drame protiv Tomića, Čilića i Andersona je uspeo da dobije. Sada nije. I tu je želeo da završi svu polemiku oko najšokantnijeg poraza u poslednjih nekoliko sezona.

REAKCIJE
ENDI MAREJ: NE ZABORAVITE ŠTA JE URADIO
- ELIMINACIJA Đokovića predstavlja senzaciju. Ali, ne smemo zaboraviti na sve što je uradio u poslednjih 18 meseci. Mislim da tako nešto dugo nećemo ponovo videti.

MILOŠ RAONIĆ: NE MENjA SE TOK TURNIRA
- VELIKO iznenađenje koje će promeniti dalji tok turnira. Ali, ne značajno, jer je ostalo još velikih šampiona. Federer je slavio ovde sedam puta, tu je i Endi. Novakova priča bila je zanimljiva, jer je jurio kalendarski slem prvi put posle Lejvera. Ali, ima još vrhunskih igrača u žrebu. Nijedan teniser nije veći od turnira.

ROD LEJVER: ŽELEO SAM DA MU ČESTITAM
- I dalje sam potpuno iznenađen. Mislio sam da će uspeti da preokrene. Jednostavno, nije bio sav svoj. Želeo sam da budem u Njujorku i čestitam Novaku kalendarski slem, kao što je meni Don Badž pružio ruku 1962. Ne znam da li je bio u pitanju pritisak ili fizički problem, ali je izgledao kao da nije bio spreman za veliki meč. U drugom setu čak kao da se jedva trudio.

MARTINA NAVRATILOVA: NIJE DELOVAO BAŠ ZDRAVO
- Đoković nije delovao baš zdravo. Ne znam koliko je na ovaj ishod uticalo psihičko stanje, ili ipak ima nečeg drugog što se dešava, a mi nismo upoznati sa tim. Možda nešto nije bilo u redu sa njegovim telom, a možda je bio pod pritiskom cele priče o ulasku u istoriju.

DžON MEKINRO: POTPUNI ŠOK
- Đokovićev poraz je potpuno šokantan. Sem Kveri je neko za koga su u Americi uvek smatrali da je pravo pitanje igra li svom snagom i može li uopšte da se nosi sa najjačima. A kada pogledate i koliko je Serena Vilijams prošle godine bila blizu da ostvari kalendarski slem, i Novak ove godine, shvatite koliko je teško održati visok intenzitet sve vreme.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

to brate

03.07.2016 22:35

odmori malo nisi robot ,ti si nas tesla,nemamo jaceg prestavnika u svjetu .Svaka tebi cast za sve samo hrabro nije jedan poraz nista.

ODGOVORITE
Name

torpedo

04.07.2016 06:24

Nole verujemo u tebe. Sve je to normalno i sve je za nesto dobro. Sad si sa porodicom i to je to. Samo napred.