Ово не памте од `99; "Ако распродамо..."

На крају првога квартала ове године јавни дуг Хрватске износио је 288,3 милијарде куна, или 4,7 милијарди мање него на крају истог периода прошле године.

Регион 03.07.2016 | 17:20
Ово не памте од `99; "Ако распродамо..."
То представља први пад јавног дуга на годишњем нивоу од 1999. године, наводи се у анализи Хрватске привредне коморе (ХГК).

Према недавно објављеним подацима Хрватске народне банке (ХНБ), на крају марта јавни дуг износио је 288,3 милијарде куна, док је на крају истог месеца прошле године био 293,09 милијарди куна.

"У односу на март прошле године забележено је смањење нивоа јавнога дуга за 4,7 милијарди куна или за 1,6 одсто, што је први међугодишњи пад јавнога дуга од када се подаци воде по успоредивој методологији - од краја 1999. године", наводи се у анализи ХГК.

Из Коморе истичу да се за то може захвалити наставку позитивних буџетских кретања.

Повољнија буџетска кретања, а тиме и кретања јавног дуга, делом су резултати, поручују аналитичари ХГК-а, и чињенице да је у првом кварталу ове године било на снази привремено финансирање с ограниченом могућношћу стварања нових обавеза.

"Ипак, смањење удела јавног дуга у БДП-у с 86,7 посто на крају прошле године на 85,8 посто на крају првога квартала ове године показује да би се, уз додатне напоре повезане са активацијом односно продајом дела државне имовине, до краја године могло стабилизовати кретање дуга државе", поручују из ХГК.

Аналитичари ХГК упозоравају, такође, да је у околностима техничке Владе, теже очекивати да ће се у целости и у предвиђеним роковима обавити планирана активација државне имовине, чиме би се утицало на кретање јавног дуга, док истовремено и даље изостаје напредак у дефинисању снажније стратегије управљања јавним дугом.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар