Ovo ne pamte od `99; "Ako rasprodamo..."

Na kraju prvoga kvartala ove godine javni dug Hrvatske iznosio je 288,3 milijarde kuna, ili 4,7 milijardi manje nego na kraju istog perioda prošle godine.

Region 03.07.2016 | 17:20
Ovo ne pamte od `99; "Ako rasprodamo..."
To predstavlja prvi pad javnog duga na godišnjem nivou od 1999. godine, navodi se u analizi Hrvatske privredne komore (HGK).

Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), na kraju marta javni dug iznosio je 288,3 milijarde kuna, dok je na kraju istog meseca prošle godine bio 293,09 milijardi kuna.

"U odnosu na mart prošle godine zabeleženo je smanjenje nivoa javnoga duga za 4,7 milijardi kuna ili za 1,6 odsto, što je prvi međugodišnji pad javnoga duga od kada se podaci vode po usporedivoj metodologiji - od kraja 1999. godine", navodi se u analizi HGK.

Iz Komore ističu da se za to može zahvaliti nastavku pozitivnih budžetskih kretanja.

Povoljnija budžetska kretanja, a time i kretanja javnog duga, delom su rezultati, poručuju analitičari HGK-a, i činjenice da je u prvom kvartalu ove godine bilo na snazi privremeno finansiranje s ograničenom mogućnošću stvaranja novih obaveza.

"Ipak, smanjenje udela javnog duga u BDP-u s 86,7 posto na kraju prošle godine na 85,8 posto na kraju prvoga kvartala ove godine pokazuje da bi se, uz dodatne napore povezane sa aktivacijom odnosno prodajom dela državne imovine, do kraja godine moglo stabilizovati kretanje duga države", poručuju iz HGK.

Analitičari HGK upozoravaju, takođe, da je u okolnostima tehničke Vlade, teže očekivati da će se u celosti i u predviđenim rokovima obaviti planirana aktivacija državne imovine, čime bi se uticalo na kretanje javnog duga, dok istovremeno i dalje izostaje napredak u definisanju snažnije strategije upravljanja javnim dugom.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar