Корупција блокира будућност БиХ

Корупција је и даље широко распрострањена у БиХ, а политичари не показују спремност да се с њом потпуно обрачунају и врате повјерење грађана, закључак је округлог стола, који је у Витезу организовала Заједничка комисија за европске интеграције Парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 03.07.2016 | 16:21
Корупција блокира будућност БиХ
Представници међународне заједнице на овом су скупу још једном поручили да без конкретних резулатата у сузбијању корупције Босна и Херцеговина не може рачунати на чланство у Европској унији.

Јуриј Мас из Мисије ОСЦЕ-а каже да Босна и Херцеговина има стратегију и акциони план за борбу против корупције и организираног криминала, али је вријеме да се донесу конкретне политичке одлуке и крене у акцију.



„Оно што је данас најбитније јесте да се донесе политчка одлука, да се у борбу против корупције заиста и крене. Имамо акционе планове, имамо стратегију за борбу против корупције. Сада је једноставно потребно прећи на њихово извршење“, каже Мас.

Уз незапосленост и корупцију у свим областима, не чуди да млади напуштају Босну и Херцеговину у потрази за бољим животом. Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ Никола Ловриновић истиче да је на алармантну ситуацију упозорила и Европска комисија, оцјењујући да је корупција и даље широко распрострањена у БиХ, те да томе доприноси недостатак политичке воље за борбу против корупције, као и неадекватан правни систем и казне.

„Мислим да се не смијемо предати", каже Ловриновић и додаје: "Можда неки сматрају да смо изгубили битку, али она тек предстоји. Ми морамо усвојити европске стандарде у тој области. Друге нам нема. Јасно је да имамо проблема, да су они велики, да је та појава добила размјере које морамо вратити у колико је могуће мање штетне по државу. Није борба изгубљена нити смије бити изгубљена. На крају – тражи се акција и тражи се да радимо свој посао. Ако наставимо радити као до сада, наравно да ће пут до чланства у Европској унији бити тежи.“

Министар безбједности БиХ Драган Мектић сматра да Босна и Херцеговина више нема времена за козметичке промјене које ће поправити статистику и створити привид борбе против корупције. Међутим, остаје нејасно које ће се политичке снаге одлучити на истинску борбу, с обзиром на то да и Мектић упозорава на постојање уских веза између корупције и политике.



„Не желе да створе такав амбијент да се уђе у бескомпромисну борбу против корупције, а ту је често разлог спрега између политике, политичких елита и структура и корупције. И правосуђе, и полиција, кроз разне могућности утицаја политике често пута ослушкују политику и понашају се онако како то политика жели. Ми морамо у безбједносном и правосудном смислу да се извучемо из канџи политике. Не могу да говорим хоћемо ли имати неког типа Санадера или овог или оног, али мора да се почне са рјешавајем те крупне корупционашке афере. Ту су се енормна средства грађана прелила у разне приватне тајкунске џепове“, истиче Мектић.

Да је борба против корупције и организираног криминала кључна за процес приступања Европској унији, истиче и Рицхард Wоод из Уреда специјалног представика ЕУ. Он наглашава да Европска унија жели видјети конкретне резултате, односно да бх. власти проводе све оно на што су се обавезале.

„Европска унија очекује чврст правни оквир, обимну проведбу политику стратегије акцијских планова, као и чврсте резултате. Морамо видјети увјерљиву историју резултата да борба против корупције успијева. Чињеница да ће поглавље које се тиче борбе против корупције и организираног криминала бити отворено прво, да ће рад на њему ће трајати најдуже и да ће оно бити затворено задње, показује да је борба против корупције најважнија“, објашњава Wоод.

Истраживање које је провела Дирекција за европске интеграције БиХ показује како 76 посто грађана подржава чланство Босне и Херцеговине у Европској унији. Међутим, као и међународна заједница, и грађани очекују да политичари са декларативне подршке пређу на истинску борбу против корупције.

Извор: РСЕ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Саво

03.07.2016 15:44

Ма дајте молим вас, корупција. Нема корупције и тацка јер да је има и да је сви видимо, неби исти били на власти последњих 10 година. Баја, син Игор, Скрбиц, Мркоњицки клан, Станковиц овај и онај, директори јавних предузеца, фондова, агенција, дебели Стевановиц из Зворника, Лука Петровиц звани тендер, Дуле Петровиц глиста и други су примјер који нам свима треба, то су све људине, момцине какве само треба позелити и имати у насој РС јер се боре као лавови и даце крв за све нас у насој јединој, фискално стабилној, неупитној, нај нај РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.07.2016 16:06

Па И овај плаyбој у козњаку је купио кола нова цим је постао министар јел и то није корупција

Name

Деки

03.07.2016 17:24

Ма даје само он купио нови ауто, погледајте све који су засјели послије ових избора и некако су сви купили нови ауто, неко новог пассата, неко новог хунади туцсона...неко стан у БГ...ма има овде пара на све стране. Па ако Дзомбиц, бивси премијер, мозе да се воза у Порсхе Цајену могу и остали у новим пассатима, киама, хундаима...

Name

£

05.07.2016 05:20

Балканци су зло. Од памтивијека. Вецином необразовани, покварени, подли, глупи, ради преварити, ради украсти, ради отети.

ОДГОВОРИТЕ