Без климе тешко, а послије код доктора

Без клима уређаја, тропски дани тешко се подносе. Ипак, много је оних којима хладан ваздух из ових уређаја никако не прија. И лекари кажу да аргументи оних који вам искључују климе, отварају прозоре и инсистирају на природном хлађењу, нису неосновани.

Србија 03.07.2016 | 13:47
Без климе тешко, а послије код доктора
Ових дана животни и радни простор без клима-уређаја за многе је незамислив. У домовима и канцеларијама су одавно, а без њих више не могу ни најмлађи.

Др Снежана Рсовац, из Дечје клинике у Тиршовој у Београду, каже да током периода са високим температурама деца брже дехидрирају у односу на одрасле.

„Високе температуре имају читав низ негативних ефеката на кардиоваскуарни, респираторни систем, когнитивне функције. Педијатри саветују и да када су у питању новорођенчад, бебе и деца, да се у условима екстремних температура користе клима-уређаји“, наводи др Рсовац.
За расхлађивање без последица

Пошто нам тропски дани тек долазе, лекари саветују и да просторију климатизујемо тако да разлика у температури између спољашње и унутрашње средине не буде већа од пет до седам степени, да климатизовану просторију проветравамо неколико пута дневно, да климу искључимо пола сата пре изласка напоље, уколико климу палимо и ноћу, да уређај не буде у соби у којој спавамо.
Ова правила важе и за климе у аутомобилима, а треба их сервисирати их на 10.000 километара.

Др Соња Радаковић са Војномедицинске академије истиче да је здрава популација некада много боље подносила топле услове.

„Лакше смо се знојили, а сада је све другачије јер ако нам је климатизован аутомобил, стан и пословни простор уопште не стигнемо да се аклиматизујемо на летње услове“, указала је др Радаковић.

Расхлађени, али болесни. Такви смо најчешће уколико климу не користимо правилно. Срчани проблеми, главобоље, упале синуса и алергије, само су неке од нуспојава лошег коришћења клима-уређаја.

„Филтери задржавају у себи одређене честице и ако се редовно не чисте и не сервисирају, онда постоји могућност да у том ваздуху буде, парадоксно, већа концентрација полена или алергена него у спољашњој средини у том тренутку“, објашњава др Рсовац и истиче да је уз неочишћене уређаје за климатизацију већи ризик да дете има опструкцију плућа ако болује од астме, алергијски ринитис, коњуктивитис.

„Клима која није вртложна него је усмерена може ако се стави на најјаче може да изаове грчеве мишића, укоченост, поготово, у врату. Важно је да се уређаји одржавају исправним јер постоје микроорганизми који се јављају само у влази која је у уређајима за климатизацију - легионела пнеумофила, бактерија која може изазвати легионарску болест, то јест тежи облик упале плућа“, нагласила је др Радаковић.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зоол

03.07.2016 12:43

Постоји нешто сто се зове имунитет и он се развија од родјења,сада це ова деца да се претворе у биљке које це да вену само ако се једном не залију.Природа је све сама предвидела али клима уредјаје,разне вакцине и слицне глупости није,мајка да га храни из груди а не да зарадјују фармацијске банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

03.07.2016 12:58

Мој пријатељ је прије 10-ак година изашао из климатизоване просторије, вани у хладу(по званичним подацима) 37 Ц, на сунцу Бога питај колико. Само се срушио, из носа му покуљала крв. Одвели га у хитну помоћ гдје су му рекли да је имао срећу што је прокрварио, у супротном би добио мождани удар.

ОДГОВОРИТЕ