Bez klime teško, a poslije kod doktora

Bez klima uređaja, tropski dani teško se podnose. Ipak, mnogo je onih kojima hladan vazduh iz ovih uređaja nikako ne prija. I lekari kažu da argumenti onih koji vam isključuju klime, otvaraju prozore i insistiraju na prirodnom hlađenju, nisu neosnovani.

Srbija 03.07.2016 | 13:47
Bez klime teško, a poslije kod doktora
Ovih dana životni i radni prostor bez klima-uređaja za mnoge je nezamisliv. U domovima i kancelarijama su odavno, a bez njih više ne mogu ni najmlađi.

Dr Snežana Rsovac, iz Dečje klinike u Tiršovoj u Beogradu, kaže da tokom perioda sa visokim temperaturama deca brže dehidriraju u odnosu na odrasle.

„Visoke temperature imaju čitav niz negativnih efekata na kardiovaskuarni, respiratorni sistem, kognitivne funkcije. Pedijatri savetuju i da kada su u pitanju novorođenčad, bebe i deca, da se u uslovima ekstremnih temperatura koriste klima-uređaji“, navodi dr Rsovac.
Za rashlađivanje bez posledica

Pošto nam tropski dani tek dolaze, lekari savetuju i da prostoriju klimatizujemo tako da razlika u temperaturi između spoljašnje i unutrašnje sredine ne bude veća od pet do sedam stepeni, da klimatizovanu prostoriju provetravamo nekoliko puta dnevno, da klimu isključimo pola sata pre izlaska napolje, ukoliko klimu palimo i noću, da uređaj ne bude u sobi u kojoj spavamo.
Ova pravila važe i za klime u automobilima, a treba ih servisirati ih na 10.000 kilometara.

Dr Sonja Radaković sa Vojnomedicinske akademije ističe da je zdrava populacija nekada mnogo bolje podnosila tople uslove.

„Lakše smo se znojili, a sada je sve drugačije jer ako nam je klimatizovan automobil, stan i poslovni prostor uopšte ne stignemo da se aklimatizujemo na letnje uslove“, ukazala je dr Radaković.

Rashlađeni, ali bolesni. Takvi smo najčešće ukoliko klimu ne koristimo pravilno. Srčani problemi, glavobolje, upale sinusa i alergije, samo su neke od nuspojava lošeg korišćenja klima-uređaja.

„Filteri zadržavaju u sebi određene čestice i ako se redovno ne čiste i ne servisiraju, onda postoji mogućnost da u tom vazduhu bude, paradoksno, veća koncentracija polena ili alergena nego u spoljašnjoj sredini u tom trenutku“, objašnjava dr Rsovac i ističe da je uz neočišćene uređaje za klimatizaciju veći rizik da dete ima opstrukciju pluća ako boluje od astme, alergijski rinitis, konjuktivitis.

„Klima koja nije vrtložna nego je usmerena može ako se stavi na najjače može da izaove grčeve mišića, ukočenost, pogotovo, u vratu. Važno je da se uređaji održavaju ispravnim jer postoje mikroorganizmi koji se javljaju samo u vlazi koja je u uređajima za klimatizaciju - legionela pneumofila, bakterija koja može izazvati legionarsku bolest, to jest teži oblik upale pluća“, naglasila je dr Radaković.

(RTS)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zool

03.07.2016 12:43

Postoji nešto sto se zove imunitet i on se razvija od rodjenja,sada ce ova deca da se pretvore u biljke koje ce da venu samo ako se jednom ne zaliju.Priroda je sve sama predvidela ali klima uredjaje,razne vakcine i slicne gluposti nije,majka da ga hrani iz grudi a ne da zaradjuju farmacijske bande.

ODGOVORITE
Name

Saša

03.07.2016 12:58

Moj prijatelj je prije 10-ak godina izašao iz klimatizovane prostorije, vani u hladu(po zvaničnim podacima) 37 C, na suncu Boga pitaj koliko. Samo se srušio, iz nosa mu pokuljala krv. Odveli ga u hitnu pomoć gdje su mu rekli da je imao sreću što je prokrvario, u suprotnom bi dobio moždani udar.

ODGOVORITE