Кожа сврби због врућине

Због застоја у раду знојних жлезда може да се јави милијарија. Промене се манифестују појавом црвенила и пликова, најчешће на лицу, врату, пазуху и грудном кошу.

Здравље 03.07.2016 | 13:18
Кожа сврби због врућине
ПОЈАЧАНО знојење током летњих месеци представља велики проблем свима. Осим неугодног мириса који могу да изазову накупљене бактерије, код неких особа зној може да доведе и до појаве осипа на кожи, такозване милијарије.

Главни кривац за појаву промена на кожи су гљивице које су стални становници коже, и које услед претераног знојења почињу да се множе више него што би требало. Докторка Драгица Марковић, дерматолог у Клиничко-- болничком центру "Земун", објашњава да се осип најчешће јавља на лицу, кожи врата, испод пазуха и на превојима грудног коша.

- Он настаје због застоја зноја у екриним жлездама чији су изводни канали затворени рожастим слојем коже који упија зној - каже др Марковић. - Ово доводи до прскања изводних канала знојних жлезда, услед чега долази до видљивих промена на кожи. Милијарија има три основна облика: први је појава провидних мехурића који подсећају на капљице воде, други се манифестује настанком ситних црвених промена на кожи, а трећи облик је промена боје коже и пликови који узрокују свраб.

Непријатни симптоми и свраб се могу ублажити чешћим туширањем хладном водом, а да би се тегобе лакше поднеле, важно је што више времена проводити у затвореним и хладним просторијама док се осип не повуче.

 - За лечење се користи локална терапија лосионима и микстурама са цинком који помаже да се промене осуше. Како бисмо спречили појаву осипа важно је утврдити узрок појачаног знојења и отклонити га - саветује др Драгица Марковић.

Тегобе узроковане појачаним знојењем обично трају од три до четири дана, а у њиховом отклањању могу да помогну и ланолинске креме, као и лосиони на бази ментола који смирују кожу. Уколико осип не нестаје након неколико дана, и дође до његовог ширења, повишене температуре, појаве лимфних чворова, бола и отицања места које је он захватио, неопходно је одмах се обратити лекару, јер је ово знак да је дошло до развоја инфекције на кожи.

Како бисмо избегли појаву милијарије, битно је да носимо адекватну одећу, одржавамо кожу сувом и хладном, као и да водимо рачуна о редовоној хигијени тела. Лекари саветују коришћење антиперспираната који спречавају знојење, као и избегавање крема и лосиона који могу да иритирају кожу.

ЦИТРУСИ ЗА ОСВЕЖЕЊЕПОЈАВА милијарије може да се спречи и уношењем појединих намирница у исхрану, које хидрирају тело и кожу и спречавају да се претерано знојимо. Они који су склони овој иритацији током лета требало би да једу или пију сок од цитруса јер њихови антиоксиданси утичу на рад знојних жлезда. Конзумирање лубеница које су пуне воде и витамина А И Ц такође се препоручује, а за освежавање тела и рехидратацију може да помогне кокосова вода.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар