Обиљежавање 74 год. од Битке на Козари


Владе Републике Српске и Србије данас заједнички на Мраковици организују обиљежавање 74 године од Битке на Козари.

Република Српска 03.07.2016 | 10:41
Обиљежавање 74 год. од Битке на Козари
Свечаности ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, те делегација Народне скупштине Српске.

Церемонији ће присуствовати и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и удружења опредјељена за његовање традиције.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, рекао је раније да је Козара симбол страдања и партизанског отпора.

На Козари је од 10. јуна до 15. јула 1942. године страдало 10.000 бораца и 40.000 цивила.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Битка на Козари, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора, јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Историчари су прикупили податке о 33.398 побијених бораца и цивила, док судбина многих ни до данас није позната.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Освит

03.07.2016 09:35

Кад би борци са Козаре знали каква је данас БиХ окретали би се у гробу јер би схватили да су њихови непријатељи побједили а сто је најзалосније успут приграбили њихове побједе,а њих настоје прогласити ратним злоцинцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогуце

03.07.2016 11:36

Засто Меркелова није обисла Козару а не Сарајево масакар су направили Нијемци она их сада слиједи политицки