Obilježavanje 74 god. od Bitke na Kozari


Vlade Republike Srpske i Srbije danas zajednički na Mrakovici organizuju obilježavanje 74 godine od Bitke na Kozari.

Republika Srpska 03.07.2016 | 10:41
Obilježavanje 74 god. od Bitke na Kozari
Svečanosti će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, te delegacija Narodne skupštine Srpske.

Ceremoniji će prisustvovati i studenti Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i udruženja opredjeljena za njegovanje tradicije.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je ranije da je Kozara simbol stradanja i partizanskog otpora.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Osvit

03.07.2016 09:35

Kad bi borci sa Kozare znali kakva je danas BiH okretali bi se u grobu jer bi shvatili da su njihovi neprijatelji pobjedili a sto je najzalosnije usput prigrabili njihove pobjede,a njih nastoje proglasiti ratnim zlocincima.

ODGOVORITE
Name

Nemoguce

03.07.2016 11:36

Zasto Merkelova nije obisla Kozaru a ne Sarajevo masakar su napravili Nijemci ona ih sada slijedi politicki