Због истог имена остао без имовине

Велика невоља притисла Петра Петровића (90) из Ваљева када су му у двориште банули геометар и још троје људи. У Причевићима 2003. умро знатно млађи имењак, његови наследници дошли да узму кућу.

Србија 02.07.2016 | 21:44
Због истог имена остао без имовине
Због истог имена, средњег слова и презимена, Петар Богољуба Петровић (90), пензионисани општински финансијски инспектор, остао је у трену без комплетне имовине! Његову кућу и плац у Гундулићевој улици у Ваљеву, грешком су, после оставинске расправе, наследили потомци његовог знатно млађег имењака из Причевића код Ваљева, који је преминуо крајем 2003. године.

Петар је то сазнао тек када су у његово двориште банули геометар и троје људи, двоје из Француске и једна особа из Ваљева. Тврдили су да су на основу правоснажних решења о поравнању и деоби из 2007. године укњижени као власници по трећине куће. Поред административне грешке која је шокирала живог Петра, индикативно је и то што су се наследници уредно изјаснили да прихватају наследство у граду, иако је њихов рођак, покојни Петар, живео у селу петнаестак километара од града.

"Умало ме тада срчани удар није стрефио", каже Петар.

"Није ми јасно, како неко може тек тако да наследи моју кућу, коју сам још 1969. године озидао на купљеном плацу у ваљевском насељу Градац. Уредно сам плаћао све дажбине, порез на имовину, а сада сам доживео да ми прети да останем под ведрим небом! Како сада ствари стоје, по судским одлукама и папирима Службе за катастар, то није моја имовина!"

Из документације коју је прибавио, види се да је његова парцела у Гундулићевој улици број 21, за коју има све потребне дозволе, по старом катастарском премеру имала ознаку 2686, а 10.320 по новом. Покојни Петар Петровић имао је парцелу чији је стари број био 2129, а нова ознака - такође 10.320, као код његовог живог имењака.

"Геометар који је дошао са наследницима моје имовине обећао је да ће очигледна грешка бити исправљена, али на томе се све завршило", каже Петар.

"Недавно, у Служби за катастар у Ваљеву, хтео сам да извадим поседовни лист, али су ми рекли да немам никакву имовину, а да су власници моје куће троје људи који су водили оставински поступак после смрти човека који се зове као ја, а које никад у животу нисам видео. Нико се, изгледа, није сетио да погледа матични број, на основу ког би се одмах увидело да је у питању грешка. Ноћима не спавам, не могу да се помирим да је уопште могуће да останем без куће коју сам, својим новцем, пре пола века сазидао, у којој деценијама живи моја породица..."

ГРЕШКА ИЛИ НАМЕРА?

" Ангажовао сам адвоката, да заустави евентуално извршење, налог за исељење моје породице из куће", каже Петар.

"Такође, да покрене поступак да се ван снаге стави наследно и решење о поравнању, које се односи на покојног Петра Петровића. Након тога, требало би да уследи поништење укњижбе у катастру. Надам се да ће све да се реши вансудским поравнањем. Ако то не успе, мораћу да поднесем тужбу. Све то, због нечијег немара и пропуста. А можда и намерне грешке?"

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Б2

03.07.2016 06:58

Све се мозе кад се хоце.

ОДГОВОРИТЕ