Zbog istog imena ostao bez imovine

Velika nevolja pritisla Petra Petrovića (90) iz Valjeva kada su mu u dvorište banuli geometar i još troje ljudi. U Pričevićima 2003. umro znatno mlađi imenjak, njegovi naslednici došli da uzmu kuću.

Srbija 02.07.2016 | 21:44
Zbog istog imena ostao bez imovine
Zbog istog imena, srednjeg slova i prezimena, Petar Bogoljuba Petrović (90), penzionisani opštinski finansijski inspektor, ostao je u trenu bez kompletne imovine! Njegovu kuću i plac u Gundulićevoj ulici u Valjevu, greškom su, posle ostavinske rasprave, nasledili potomci njegovog znatno mlađeg imenjaka iz Pričevića kod Valjeva, koji je preminuo krajem 2003. godine.

Petar je to saznao tek kada su u njegovo dvorište banuli geometar i troje ljudi, dvoje iz Francuske i jedna osoba iz Valjeva. Tvrdili su da su na osnovu pravosnažnih rešenja o poravnanju i deobi iz 2007. godine uknjiženi kao vlasnici po trećine kuće. Pored administrativne greške koja je šokirala živog Petra, indikativno je i to što su se naslednici uredno izjasnili da prihvataju nasledstvo u gradu, iako je njihov rođak, pokojni Petar, živeo u selu petnaestak kilometara od grada.

"Umalo me tada srčani udar nije strefio", kaže Petar.

"Nije mi jasno, kako neko može tek tako da nasledi moju kuću, koju sam još 1969. godine ozidao na kupljenom placu u valjevskom naselju Gradac. Uredno sam plaćao sve dažbine, porez na imovinu, a sada sam doživeo da mi preti da ostanem pod vedrim nebom! Kako sada stvari stoje, po sudskim odlukama i papirima Službe za katastar, to nije moja imovina!"

Iz dokumentacije koju je pribavio, vidi se da je njegova parcela u Gundulićevoj ulici broj 21, za koju ima sve potrebne dozvole, po starom katastarskom premeru imala oznaku 2686, a 10.320 po novom. Pokojni Petar Petrović imao je parcelu čiji je stari broj bio 2129, a nova oznaka - takođe 10.320, kao kod njegovog živog imenjaka.

"Geometar koji je došao sa naslednicima moje imovine obećao je da će očigledna greška biti ispravljena, ali na tome se sve završilo", kaže Petar.

"Nedavno, u Službi za katastar u Valjevu, hteo sam da izvadim posedovni list, ali su mi rekli da nemam nikakvu imovinu, a da su vlasnici moje kuće troje ljudi koji su vodili ostavinski postupak posle smrti čoveka koji se zove kao ja, a koje nikad u životu nisam video. Niko se, izgleda, nije setio da pogleda matični broj, na osnovu kog bi se odmah uvidelo da je u pitanju greška. Noćima ne spavam, ne mogu da se pomirim da je uopšte moguće da ostanem bez kuće koju sam, svojim novcem, pre pola veka sazidao, u kojoj decenijama živi moja porodica..."

GREŠKA ILI NAMERA?

" Angažovao sam advokata, da zaustavi eventualno izvršenje, nalog za iseljenje moje porodice iz kuće", kaže Petar.

"Takođe, da pokrene postupak da se van snage stavi nasledno i rešenje o poravnanju, koje se odnosi na pokojnog Petra Petrovića. Nakon toga, trebalo bi da usledi poništenje uknjižbe u katastru. Nadam se da će sve da se reši vansudskim poravnanjem. Ako to ne uspe, moraću da podnesem tužbu. Sve to, zbog nečijeg nemara i propusta. A možda i namerne greške?"

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

B2

03.07.2016 06:58

Sve se moze kad se hoce.

ODGOVORITE