Најтраженији лијекови за потенцију и стероиди

Грађани БиХ све чешће преко интернета наручују разне лекове, међу којима предњаче они за потенцију, повећање креативности и концентрације, те стероиди.

Босна и Херцеговина 02.07.2016 | 21:54
Најтраженији лијекови за потенцију и стероиди
Реч је о медикаментима које им продавци из белог света углавном шаљу поштом – и једни и други надајући се да нико неће контролисати шта је у пакетима.

У случају контроле и откривања њиховог садржаја, овакве пошиљке бивају одузете или враћене на адресу пошиљаоца, јер је реч о класичном покушају кријумчарења.

Лекова за потенцију, али и оне за боље памћење, наручују из далеке Кине и Индије у којима су ове таблете кудикамо јефтиније него на домаћем тржишту.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ објашњавају за “ЕуроБлиц” да је за ове лекове потребна посебна дозвола за увоз, због чега количине откривене у контролама не стижу до наручиоца.

"Грађани их наручују путем интернета, а продавци шаљу поштом, јер увек постоји шанса да неке пошиљке неће бити контролисане, тако да ће без проблема наћи пут до купца. Међутим, кад наши службеници открију да је реч о поменутима лековима, од особе која која их је наручила траже дозволу о увозу. Особа може да се не одазове позиву, па лекови буду враћени у земљу из које су дошли или их, због непоседовања дозволе за увоз, одузимамо", кажу у овој управи.

У Инспекторату Републике Српске наглашавају да је продаја лекова преко интернета глобални проблем који доживљава све већу експанзију.

"Интернет је присутан у све већем броју домова, а млађе генерације се све чешће одлучују да купују онлине. Апелујемо на пацијенте да, с циљем заштите властитог здравља, лекове купују у регистрованим апоткама, уз консултацију са докторима и магистрима фармације који им могу дати савет и упутство о употреби", каже виши сарадник за односе с јавношћу Душанка Макивић.

Непроверен квалитет

Лекари упозоравају да је куповина лекова путем интернета, најблаже речено, крајње неизвесна.

Објашњавају да се не зна постоји ли у њима уопште активна супстанца, како делују, односно да ли су уопште делотворни. Реч је о лековима неутврђеног састава и непровереног квалитета, истичу лекари.

Из Светске здравствене организације упозорили су да могућност да ће људи на разним сајтовима налетети на фалсификовани лек, који може бити опасан и по живот, износи чак 50 одсто.

(Блиц)
(Фото: ЕуроБлиц / РАС Србија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Луцкy

02.07.2016 18:55

А што ме нервира кад чујем или прочитам "магистар фармације"! Основне студије им трају 5 година и кад их заврше добију то препотентно звање. Па што се нпр. онда и доктор медицине не би звао доктор наука јер им студије трају 6 година ? Ако су магистарске студије - постдипломске студије онда би то требало да важи и за фармацију а не да заврше основне студије и одмах су магистри. Што онда није магистар свако ко заврши петогодишње студије? И још се они дувају и обавезно наглашавају "магистар фармације". Знаш,ја сам "магистар фармације".

ОДГОВОРИТЕ