Najtraženiji lijekovi za potenciju i steroidi

Građani BiH sve češće preko interneta naručuju razne lekove, među kojima prednjače oni za potenciju, povećanje kreativnosti i koncentracije, te steroidi.

Bosna i Hercegovina 02.07.2016 | 21:54
Najtraženiji lijekovi za potenciju i steroidi
Reč je o medikamentima koje im prodavci iz belog sveta uglavnom šalju poštom – i jedni i drugi nadajući se da niko neće kontrolisati šta je u paketima.

U slučaju kontrole i otkrivanja njihovog sadržaja, ovakve pošiljke bivaju oduzete ili vraćene na adresu pošiljaoca, jer je reč o klasičnom pokušaju krijumčarenja.

Lekova za potenciju, ali i one za bolje pamćenje, naručuju iz daleke Kine i Indije u kojima su ove tablete kudikamo jeftinije nego na domaćem tržištu.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH objašnjavaju za “EuroBlic” da je za ove lekove potrebna posebna dozvola za uvoz, zbog čega količine otkrivene u kontrolama ne stižu do naručioca.

"Građani ih naručuju putem interneta, a prodavci šalju poštom, jer uvek postoji šansa da neke pošiljke neće biti kontrolisane, tako da će bez problema naći put do kupca. Međutim, kad naši službenici otkriju da je reč o pomenutima lekovima, od osobe koja koja ih je naručila traže dozvolu o uvozu. Osoba može da se ne odazove pozivu, pa lekovi budu vraćeni u zemlju iz koje su došli ili ih, zbog neposedovanja dozvole za uvoz, oduzimamo", kažu u ovoj upravi.

U Inspektoratu Republike Srpske naglašavaju da je prodaja lekova preko interneta globalni problem koji doživljava sve veću ekspanziju.

"Internet je prisutan u sve većem broju domova, a mlađe generacije se sve češće odlučuju da kupuju online. Apelujemo na pacijente da, s ciljem zaštite vlastitog zdravlja, lekove kupuju u registrovanim apotkama, uz konsultaciju sa doktorima i magistrima farmacije koji im mogu dati savet i uputstvo o upotrebi", kaže viši saradnik za odnose s javnošću Dušanka Makivić.

Neproveren kvalitet

Lekari upozoravaju da je kupovina lekova putem interneta, najblaže rečeno, krajnje neizvesna.

Objašnjavaju da se ne zna postoji li u njima uopšte aktivna supstanca, kako deluju, odnosno da li su uopšte delotvorni. Reč je o lekovima neutvrđenog sastava i neproverenog kvaliteta, ističu lekari.

Iz Svetske zdravstvene organizacije upozorili su da mogućnost da će ljudi na raznim sajtovima naleteti na falsifikovani lek, koji može biti opasan i po život, iznosi čak 50 odsto.

(Blic)
(Foto: EuroBlic / RAS Srbija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lucky

02.07.2016 18:55

A što me nervira kad čujem ili pročitam "magistar farmacije"! Osnovne studije im traju 5 godina i kad ih završe dobiju to prepotentno zvanje. Pa što se npr. onda i doktor medicine ne bi zvao doktor nauka jer im studije traju 6 godina ? Ako su magistarske studije - postdiplomske studije onda bi to trebalo da važi i za farmaciju a ne da završe osnovne studije i odmah su magistri. Što onda nije magistar svako ko završi petogodišnje studije? I još se oni duvaju i obavezno naglašavaju "magistar farmacije". Znaš,ja sam "magistar farmacije".

ODGOVORITE