Жељезничари спремни и на радикалније потезе

Радници "Жељезница Републике Српске" у петак су поново обуставили рад на један час, како би указали на лош положај, те нередовну исплату плата и осталих накнада.

Република Српска 02.07.2016 | 18:00
Жељезничари спремни и на радикалније потезе
Запослени су обустављали рад и почетком априла и јуна, а предсједник сат и рад и С" у петак су поново на сат времена обуставили рад, како би указали на ло[ поло`ај запослених те нередовну И Син­ди­ка­та жељезничара Српске Јеленко Добраш каже да им предузеће дугује плату за мај, шест топлих оброка и 11 накнада за превоз.

"Тешка је ситуацији и људи једноставно више немају новца ни за долазак на посао", рекао је Добраш и додао да запослени не бјеже и од потпуне обуставе саобраћаја, али ће прије тога искористити све видове синдикалне борбе.

Потпредсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница Републике Српске" Борис Шукало сматра да је јасно да протести који трају по час не дају резултате.

"Ако ћемо се борити за наша права, морамо кренути са радикалнијим мјерама. Наш синдикат броји 900 радника и сигурно је да ако се ангажујемо можемо постићи много више него што је до сада урађено", рекао је Шукало.

Предсједник Синдиката инфраструктуре Добој Никола Стојановић очекује да радници буду укључени у процес систематизације и реструктурисања предузећа.

"Имамо и ми конкретне приједлоге. Они најављују вишак радника. Ми желимо да видимо који су то радници и како им можемо помоћи", казао је Стојановић.

Предсједник Синдиката жељезничара Милијан Марковић рекао је да му је ресорни министар Неђо Трнинић обећао редовнију исплату грантова Владе Српске за "Жељезнице Републике Српске" .

"Жељезница Републике Српске" су саопштиле да настоје да обавезе према радницима буду испуњене у зависности од динамике прилива новца.

"Смањени обим посла умањује финансијске приливе, а самим тим и исплате према радницима", наведено је у саопштењу. Нагласили су да имају обећања коминтената који имају дуговања према "Жељезницама" да ће почетком наредне седмице измирити своје обавезе и да ће тада бити створени услови за исплату мајске плате.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да неки захтјеви жељезничара нису оправдани.

"Влада је обезбиједила 25 милиона марака за 'Жељезнице' за ову годину. Мјесечно им се исплаћује грант од два милиона и 80.000 марака, додуше са малим закашњењем, али та средства нису за плате него за инфраструктуру и набавку опреме. Средства за плате се морају зарадити", рекао је Трнинић.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Порука

02.07.2016 19:48

Дижи Владо нови кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

02.07.2016 20:41

Смјенити неспособног директора кадра днс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

02.07.2016 20:53

Лопови днс су све покрали,похапсити банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ххкк

02.07.2016 21:10

Хапси лопове днс

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво

03.07.2016 13:15

Упропасти предузеће бандит лоповски Савановић!

ОДГОВОРИТЕ