Željezničari spremni i na radikalnije poteze

Radnici "Željeznica Republike Srpske" u petak su ponovo obustavili rad na jedan čas, kako bi ukazali na loš položaj, te neredovnu isplatu plata i ostalih naknada.

Republika Srpska 02.07.2016 | 18:00
Željezničari spremni i na radikalnije poteze
Zaposleni su obustavljali rad i početkom aprila i juna, a predsjednik sat i rad i S" u petak su ponovo na sat vremena obustavili rad, kako bi ukazali na lo[ polo`aj zaposlenih te neredovnu I Sin­di­ka­ta željezničara Srpske Jelenko Dobraš kaže da im preduzeće duguje platu za maj, šest toplih obroka i 11 naknada za prevoz.

"Teška je situaciji i ljudi jednostavno više nemaju novca ni za dolazak na posao", rekao je Dobraš i dodao da zaposleni ne bježe i od potpune obustave saobraćaja, ali će prije toga iskoristiti sve vidove sindikalne borbe.

Potpredsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica Republike Srpske" Boris Šukalo smatra da je jasno da protesti koji traju po čas ne daju rezultate.

"Ako ćemo se boriti za naša prava, moramo krenuti sa radikalnijim mjerama. Naš sindikat broji 900 radnika i sigurno je da ako se angažujemo možemo postići mnogo više nego što je do sada urađeno", rekao je Šukalo.

Predsjednik Sindikata infrastrukture Doboj Nikola Stojanović očekuje da radnici budu uključeni u proces sistematizacije i restrukturisanja preduzeća.

"Imamo i mi konkretne prijedloge. Oni najavljuju višak radnika. Mi želimo da vidimo koji su to radnici i kako im možemo pomoći", kazao je Stojanović.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković rekao je da mu je resorni ministar Neđo Trninić obećao redovniju isplatu grantova Vlade Srpske za "Željeznice Republike Srpske" .

"Željeznica Republike Srpske" su saopštile da nastoje da obaveze prema radnicima budu ispunjene u zavisnosti od dinamike priliva novca.

"Smanjeni obim posla umanjuje finansijske prilive, a samim tim i isplate prema radnicima", navedeno je u saopštenju. Naglasili su da imaju obećanja komintenata koji imaju dugovanja prema "Željeznicama" da će početkom naredne sedmice izmiriti svoje obaveze i da će tada biti stvoreni uslovi za isplatu majske plate.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da neki zahtjevi željezničara nisu opravdani.

"Vlada je obezbijedila 25 miliona maraka za 'Željeznice' za ovu godinu. Mjesečno im se isplaćuje grant od dva miliona i 80.000 maraka, doduše sa malim zakašnjenjem, ali ta sredstva nisu za plate nego za infrastrukturu i nabavku opreme. Sredstva za plate se moraju zaraditi", rekao je Trninić.

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Poruka

02.07.2016 21:48

Diži Vlado novi kredit.

ODGOVORITE
Name

joja

02.07.2016 22:41

Smjeniti nesposobnog direktora kadra dns

ODGOVORITE
Name

Rade

02.07.2016 22:53

Lopovi dns su sve pokrali,pohapsiti bandu.

ODGOVORITE
Name

hhkk

02.07.2016 23:10

Hapsi lopove dns

ODGOVORITE
Name

savo

03.07.2016 15:15

Upropasti preduzeće bandit lopovski Savanović!

ODGOVORITE