Крит - острво здравља, рај за хедонисте

Грчко острво привлачи туристе жељне уживања, али и авантуре. Критска кухиња је међу најздравијим на свету, пишу Вечерње новости.

Путовања 02.07.2016 | 09:25
Крит - острво здравља, рај за хедонисте
Најсунчаније и највеће грчко острво, стециште минојске цивилизације и рај за хедонисте - величанствени Крит, све је популарнији међу српским туристима. Било да лете до Хераклиона или путују аутомобилом до Атине, уз незаборавну пловидбу бродом до Крита, уживање је загарантовано. Ово острво нуди много више од песка и мора.

Велике пешчане плаже или разуђена, стеновита обала, бурне ноћи у грчким тавернама или романтична шетња, ово највеће грчко острво нуди све. Чартер-летовима из Београда, Крит никада није био ближи, док путовање авионом у сопственој режији подразумева преседање у Атини. Они који се одлуче за вожњу аутомобилом или аутобусом морају да рачунају на додатних осам сати путовања трајектом од луке Пиреј, у Атини, до Хераклиона, главног града Крита. Иако делује напорно, ова вожња трајектом је чаробна.

Херсонисос, један од највећих туристичких центара острва који је у понуди у већини српских агенција, налази се на 28 километара јужно од главног града Хераклиона. Пешчане плаже му нису главни адут, али захваљујући великом броју рентакар агенција, одлазак до оближњих живописних градића веома је повољан. Како главни пут иде поред обале, вожња аутомобилом може да буде одлична за налажење лепе пешчане плаже или занимљиве увале.

На око сат вожње од Херсонисоса налази се Ретимно, мали рај за љубитеље ренесансе и колоритне архитектуре, са богатом историјом. Огромна пешчана градска плажа обрадоваће све оне који воле купање и сунчање, а уске улице препуне продавница као створене су за шетњу и куповину грчких производа. У многобројним ресторанима на обали мора често се може чути српски језик, уз посебне погодности за туристе из Србије, јер велики број наших људи ради у тамошњим угоститељским објектима. Обавезно у Ретимну треба посетити велику венецијанску кулу, а неизоставни детаљи су и светионик и зидине старог града који стоје насупрот модерним кафићима.

Многобројни хотели и апартмани свих категорија нуде одмор прилагођен свачијем џепу, а будући да се критска кухиња сматра једном од најздравијих на свету, туристи на овом острву неће остати гладни. Овде је традиционални гирос прави избор. Његова цена је око три и по евра, док за освежење грчким пивом треба издвојити око три евра. Вода у маркетима кошта 0,30 евра, а еспресо два. За 50 центи је скупља грчка кафа, слична турској, која се у Грчкој не може наћи.

ГРЧКИ СЕН ТРОПЕ

Агиос Николаос, или грчки Сен Тропе, чудесно је место које се мора обићи бар на неколико сати. У њему се налазе једна од најлепших марина и "језеро без дна", а верује се да се у њему купала богиња Атина. Многобројни бродови из Агиос Николаоса воде до острва Спиналонга, стецишта лепрозних људи који су на овом острву живели изоловани. Остаци њихових кућа, болница, цркава и прелепо тиркизно море које је представљало крај њиховог света, узбуркаће осећања сваког посетиоца.

КНОСОС

Једно од најзначајнијих историјских локалитета је и Кносос, седиште минојске цивилизације и највеће археолошко налазиште на овом острву. Налази се на око шест километара од Хераклиона и овај локалитет вреди посетити. На Кносос је најбоље отићи у поподневним сатима, када сунце није толико јако, а и туриста је мање. Цена улаза је 15 евра.

Новости
фото: фацебоок

Коментари / 0

Оставите коментар