Израелска војска затворила Хеброн због ескалације насиља

Израелска армија је данас увела блокаду града Хеброна и околног подручја на Западној обали због изненадне ескалације насиља, у коме је убијено двоје Израелаца и троје палестинских нападача за два дана.

Свијет 02.07.2016 | 09:15
Израелска војска затворила Хеброн због ескалације насиља
Око 700.000 људи ће осетити последице ове мере, најоштрије након блокаде уведене после убиства тројице израелских тинејџера у јуну 2014. године, наводе израелски медији.

О ескалацији насиља у суботу увече ће дискутовати ужи састав израелске владе, задужен за безбедност.

Како је наведено, у првом одговору на четири инцидента, три на Западној обали и један у Израелу, кабинет израелског премијера Бењамина Нетањахуа је најавио да ће се смањити суму новца од пореза које израелска страна убира у име Палестинаца за онолико колико се даје месечно "терористима и њиховим породицама".

"Управа трансферише новац терористима кроз разне методе прања и како се терор погоршава више новца се исплаћује", навео је Нетањахуов кабинет.

Изражено је и уверење да Палестинска управа (ПУ) подржава тероризам и кроз хушкање на насиље и исплате терористима и њиховим породицама што се сматра подстицајем терору, како је оцењено.

Поједини министри апеловали су на Нетањахуа да уведе додатне кораке против појачаног терора.

Предложено је, измедју осталог, проглашење ванредног стања, уводјење прописа који ће омогућити протеривање породица терориста и оштре мере против хушкача и оних који подржвају терор.

Хеброн и околина су затворени након што је наоружани Палестинац из аутомобила у пролазу отворио ватру на аутомобил једне израелске породице на Западној обали.

Возач је изгубио контролу над возилом и оно се преврнуло. Он је погинуо, а његова супруга је задобила повреде опасне по живот. Повредјено је и двоје њихове деце.

Јутрос је убијена једна Палестинка након покушаја да нападне ножем припаднике граничне полиције крај Пећине патријарха, месту светом и за Јевреје и за муслимане у Хеброну.

Насиље је настављено након убиства 13-годишње израелске девојчицекоју је ножем усмртио 17-годишњи Палестинац, како се наводи у најновијим извештајима, док је спавала у свом кревету у јеврејском насељу Кирјат Арба крај Хеброна.

То је један од најбесрамнијих напада у насиљу које траје већ девет месеци, наводи Асошиејтед прес.

Данас убијена Палестинка и тај младић су из истог села Бани Наим у близини Хеброна и имају исто презиме али нису блиски родјаци, већ из истог клана, наводе израелски медији.

Израелска војска је саопштила да је и тражени Палестинац који је данас пуцао на израелску породицу у аутомобилу такодје из тог села. За њим је организована велика потера.

Због напада војска је данас послала стотине војника у подручје Хеброна у оквиру највеће операције на тој територији у последње две године.

Током девет месеци насиља погинула су 34 Израелца, двоје америчких туриста, један Еритрејац и један Суданац. У исто време убијено је најмање 214 Палестинаца, према рачуници Франс преса. Израел тврди да су већина погинулих били нападачи.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар