БиХ постаје држава пропуштених прилика

Предсједник Демократске фронте Жељко Комшић коментарисао је данас чињеницу да се не постиже консензус када говоримо о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, казавши да су аргументи који се постављају контра ССП-а чисто политиканство.

Босна и Херцеговина 01.07.2016 | 19:17
БиХ постаје држава пропуштених прилика
''Везати попис и ССП је као да вежете крушке и јабуке. Ту има неке индиректне везе јер ЕУ тражи тачан број становника, али није то сада пресудно. Пресудно је да адаптација ССП-а у смислу допуштења Хрватској да задржи тзв. традиционални режим трговине који је имала у оквиру ЦЕФТА споразума, али онога тренутка кад је Хрватска прије три године улазила у ЕУ сви су знали за то.

Сви су знали да то питање слиједи. Ја не знам шта су наши преговарачи испреговарали када је ријеч о адаптацији тог споразума. Нисам видио ни преговарачку платформу нити детаље тог договора.

То је чињеница да та адаптација штети прије свега пољопривредним произвођачима у БиХ у смислу да људи неће бити конкурентни чак ни на домаћем тржишту у односу на хрватске производе.



Добра је вијест спремност Њемачке да помогне у том смислу. Дакле, ту већ добијамо неку олакшицу када је ријеч о адаптацији ССП-а ''– истиче Комшић.

"Попис уплитати у то је чисто поликитанство", потцртава Комшић настављајући даље износити одређене сумње.

''И чини ми се када погледате све, јесте да су очигледно тражили разлог да не дође до адаптације тог споразума и да не добијемо статус кандидата. Нажалост ни први ни посљедњи пут виђена игра у БиХ која кошта нас све заједно. Јер, ЕУ и Њемачка су спремне очито да нам прогледају кроз прсте, самоубиство је да ми ту пружену руку не прихватимо. Нисмо ми ти који тако могу наступати када је ријеч о ЕУ.

Зато мислим да је чак и помало политички лицемјерно позивати се на резултате пописа и везати то за ССП јер то није директно везано – додао је Комшић појашњавајући „да је неко изашао с аргументима и рекао рачуницу да то погађа произвођаче, па рекао станите да видимо, размислимо, то је ок, јер су рационални аргументи, који су ево сад разбијени обећањем помоћи од стране Њемачке. Ми се нажалост, није то први пут, претварамо у земљу пропуштених прилика и шанси'' – додао је Комшић.

Предсједник ДФ-а дотакао се и Милорада Додика и његових изјава у вези с пописом становништва.

 ''Знате како реагује Милорад Додик, зависно од тога ко му од странаца дође у Бања Луку и мало јаче заврне руку. Није он баш тако храбар кад види јединство и снажан наступ неких међународних представника. Сјећам се ја тих ситуација, када је пристајао на један једини амандман на Устав, а то је Дистрикт Брчко, прије тога је говорио нема шансе. А, онда када је назвао онај који требао да назове он је пристао и није више никада то поменуо'' – мишљења је Комшић.

(СБ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

КО ЈЕ ОВАЈ

01.07.2016 17:37

КО ЈЕ ОВАЈ. ПОЛИТИКАНСТВО ЈЕ ТВОЈ ОДНОС ПРЕМА СРБИМА У ФЕДЕРАЦИЈИ. КО ЈЕ ЊИХ ЕТНИЧКИ ОЧИСТИО. МОРА ДА СУ САМИ СЕБЕ. КАКАВ БЕЗОБРАЗЛУК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2016 17:54

ПИТАЈ МОМЦИЛА КРАЈИСНИКА.ОН ЦЕ ТО ТЕБИ НАЈБОЉ ДА ОБЈАСНИ АКО НИЈЕ И ОН ПОСТАО СЕНИЛАН И ДА СЕ НИЦЕГ НЕ СЈЕЦА.

Name

А РЕ

01.07.2016 18:06

А АЛИЈИНА УДАРНА, ЦАЦО И ЈУКА, ОНИ КО НИСУ ЧИСТИЛИ. А РЕ.

Name

рере

01.07.2016 18:56

Данас, послије дуже времена одох у село Ледиће, садашња опћина Трново ФБиХ. Возим се путем према Игману, па према селимна Дејчићи, Дујмовићи, а потом према Ледићима. Дејчићи и Дујмовићи потпуно обновљени, и бољи но прије рата. Расвјета, алвалтни пут, . Улазим у Ледиће, нема асвалта, макадам је, одмах на улазу у село са обије стране прашњавог пута порушене куће. У селу седам становника и споменик побијеним у јуну 1992. Њих 24., најмлађе 18. мјесеци а најстарија баба од 90. година. Остали, према годинама рођена, сви старији од 60. година. Сви Срби. А злотвори се још увијек слободно шетају по Трнову, Дејчићима, Дујмовићима. И мирно спавају у својим обновљеним кућама. Има ли ту правде. Нема, за Србе нема правде у овој ј....ој тзв. бих.

Name

ререре

01.07.2016 19:35

Зато се Додик возика авионом мало Москва мало Београд зајебава се умјесто куце да поправља није то његов посо да брине за србе

Name

реререре

02.07.2016 07:55

Овај којег помињеш није убијао, рушио и палио ни ово а нити друга Српска села. Сад је свима јасно због чега у тзв.фбих нема Срба нити под ''једну шљиву''. Почињени геноцид нико не може више сакрити. Пријекат СДА и алије изетбеговића сад је потпуно видљив. Његови следбеници су све зацртано наставили у миру.

Name

МУЛТИЕТНИЧКО

01.07.2016 17:39

А ПО ЧЕМУ ЈЕ САРАЈЕВО МУЛТИЕТНИЧКО КАД ТО СТАЛНО ПИШЕ ПО МЕЂУНАРОДНИМ ИЗВЈЕШТАЈИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

01.07.2016 17:48

Предсједник Демократске фронте Жељко Комшић не заостаје пуно за лидером СДА. Он је закључно са 2014. годином зарадио 708.000 марака, као начелник, вијећник, амбасадор, члан Предсједништва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

01.07.2016 18:39

За 25 година стаза и није нека пара.

Name

Карадоз

01.07.2016 18:56

Податак је за период 2000-2014

Name

вријеме курве, фукаре и будале

02.07.2016 00:29

То и јест нсјвеци проблем у БиХ. Сав вањски дуг је у дзеповима такозваних политицара., Изетбеговица, Додика, Цовица, па редом...Плате од 7000КМ се срамотне плате. А високи префставник неколико пута висе. Докле це то овај назови народ да трпида трпис?

Name

нн

01.07.2016 20:40

Е јест нека.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

02.07.2016 02:30

Након сто је тузиластво утврдило да је Спириц стан и гаразу у Бецу купио регуларно, савез за промјене је морао изаци из власти на нивоу БиХ. Ова опзиција није уствари ни за ста.

ОДГОВОРИТЕ