BiH postaje država propuštenih prilika

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić komentarisao je danas činjenicu da se ne postiže konsenzus kada govorimo o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kazavši da su argumenti koji se postavljaju kontra SSP-a čisto politikanstvo.

Bosna i Hercegovina 01.07.2016 | 19:17
BiH postaje država propuštenih prilika
''Vezati popis i SSP je kao da vežete kruške i jabuke. Tu ima neke indirektne veze jer EU traži tačan broj stanovnika, ali nije to sada presudno. Presudno je da adaptacija SSP-a u smislu dopuštenja Hrvatskoj da zadrži tzv. tradicionalni režim trgovine koji je imala u okviru CEFTA sporazuma, ali onoga trenutka kad je Hrvatska prije tri godine ulazila u EU svi su znali za to.

Svi su znali da to pitanje slijedi. Ja ne znam šta su naši pregovarači ispregovarali kada je riječ o adaptaciji tog sporazuma. Nisam vidio ni pregovaračku platformu niti detalje tog dogovora.

To je činjenica da ta adaptacija šteti prije svega poljoprivrednim proizvođačima u BiH u smislu da ljudi neće biti konkurentni čak ni na domaćem tržištu u odnosu na hrvatske proizvode.



Dobra je vijest spremnost Njemačke da pomogne u tom smislu. Dakle, tu već dobijamo neku olakšicu kada je riječ o adaptaciji SSP-a ''– ističe Komšić.

"Popis uplitati u to je čisto polikitanstvo", potcrtava Komšić nastavljajući dalje iznositi određene sumnje.

''I čini mi se kada pogledate sve, jeste da su očigledno tražili razlog da ne dođe do adaptacije tog sporazuma i da ne dobijemo status kandidata. Nažalost ni prvi ni posljednji put viđena igra u BiH koja košta nas sve zajedno. Jer, EU i Njemačka su spremne očito da nam progledaju kroz prste, samoubistvo je da mi tu pruženu ruku ne prihvatimo. Nismo mi ti koji tako mogu nastupati kada je riječ o EU.

Zato mislim da je čak i pomalo politički licemjerno pozivati se na rezultate popisa i vezati to za SSP jer to nije direktno vezano – dodao je Komšić pojašnjavajući „da je neko izašao s argumentima i rekao računicu da to pogađa proizvođače, pa rekao stanite da vidimo, razmislimo, to je ok, jer su racionalni argumenti, koji su evo sad razbijeni obećanjem pomoći od strane Njemačke. Mi se nažalost, nije to prvi put, pretvaramo u zemlju propuštenih prilika i šansi'' – dodao je Komšić.

Predsjednik DF-a dotakao se i Milorada Dodika i njegovih izjava u vezi s popisom stanovništva.

 ''Znate kako reaguje Milorad Dodik, zavisno od toga ko mu od stranaca dođe u Banja Luku i malo jače zavrne ruku. Nije on baš tako hrabar kad vidi jedinstvo i snažan nastup nekih međunarodnih predstavnika. Sjećam se ja tih situacija, kada je pristajao na jedan jedini amandman na Ustav, a to je Distrikt Brčko, prije toga je govorio nema šanse. A, onda kada je nazvao onaj koji trebao da nazove on je pristao i nije više nikada to pomenuo'' – mišljenja je Komšić.

(SB)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

KO JE OVAJ

01.07.2016 17:37

KO JE OVAJ. POLITIKANSTVO JE TVOJ ODNOS PREMA SRBIMA U FEDERACIJI. KO JE NJIH ETNIČKI OČISTIO. MORA DA SU SAMI SEBE. KAKAV BEZOBRAZLUK.

ODGOVORITE
Name

re

01.07.2016 17:54

PITAJ MOMCILA KRAJISNIKA.ON CE TO TEBI NAJBOLJ DA OBJASNI AKO NIJE I ON POSTAO SENILAN I DA SE NICEG NE SJECA.

Name

A RE

01.07.2016 18:06

A ALIJINA UDARNA, CACO I JUKA, ONI KO NISU ČISTILI. A RE.

Name

rere

01.07.2016 18:56

Danas, poslije duže vremena odoh u selo Lediće, sadašnja općina Trnovo FBiH. Vozim se putem prema Igmanu, pa prema selimna Dejčići, Dujmovići, a potom prema Ledićima. Dejčići i Dujmovići potpuno obnovljeni, i bolji no prije rata. Rasvjeta, alvaltni put, . Ulazim u Lediće, nema asvalta, makadam je, odmah na ulazu u selo sa obije strane prašnjavog puta porušene kuće. U selu sedam stanovnika i spomenik pobijenim u junu 1992. Njih 24., najmlađe 18. mjeseci a najstarija baba od 90. godina. Ostali, prema godinama rođena, svi stariji od 60. godina. Svi Srbi. A zlotvori se još uvijek slobodno šetaju po Trnovu, Dejčićima, Dujmovićima. I mirno spavaju u svojim obnovljenim kućama. Ima li tu pravde. Nema, za Srbe nema pravde u ovoj j....oj tzv. bih.

Name

rerere

01.07.2016 19:35

Zato se Dodik vozika avionom malo Moskva malo Beograd zajebava se umjesto kuce da popravlja nije to njegov poso da brine za srbe

Name

rererere

02.07.2016 07:55

Ovaj kojeg pominješ nije ubijao, rušio i palio ni ovo a niti druga Srpska sela. Sad je svima jasno zbog čega u tzv.fbih nema Srba niti pod ''jednu šljivu''. Počinjeni genocid niko ne može više sakriti. Prijekat SDA i alije izetbegovića sad je potpuno vidljiv. Njegovi sledbenici su sve zacrtano nastavili u miru.

Name

MULTIETNIČKO

01.07.2016 17:39

A PO ČEMU JE SARAJEVO MULTIETNIČKO KAD TO STALNO PIŠE PO MEĐUNARODNIM IZVJEŠTAJIMA.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

01.07.2016 17:48

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić ne zaostaje puno za liderom SDA. On je zaključno sa 2014. godinom zaradio 708.000 maraka, kao načelnik, vijećnik, ambasador, član Predsjedništva BiH.

ODGOVORITE
Name

blbl

01.07.2016 18:39

Za 25 godina staza i nije neka para.

Name

Karadoz

01.07.2016 18:56

Podatak je za period 2000-2014

Name

vrijeme kurve, fukare i budale

02.07.2016 00:29

To i jest nsjveci problem u BiH. Sav vanjski dug je u dzepovima takozvanih politicara., Izetbegovica, Dodika, Covica, pa redom...Plate od 7000KM se sramotne plate. A visoki prefstavnik nekoliko puta vise. Dokle ce to ovaj nazovi narod da trpida trpis?

Name

nn

01.07.2016 20:40

E jest neka.....

ODGOVORITE
Name

Cezar

02.07.2016 02:30

Nakon sto je tuzilastvo utvrdilo da je Spiric stan i garazu u Becu kupio regularno, savez za promjene je morao izaci iz vlasti na nivou BiH. Ova opzicija nije ustvari ni za sta.

ODGOVORITE