Уставни суд Аустрије поништио изборе

Аустрија понавља други круг председничких избора одржаних 22. маја, одлука је Уставног суда те земље, а ново гласање могло би бити одржано већ крајем септембра или почетком октобра, јавио је извештач Тањуга.

Свијет 01.07.2016 | 13:53
 Уставни суд Аустрије поништио изборе
Образлажући одлуку суда, председник те највише судске инстанце Герхарт Холцингер је истакао да су избори основа демократије и најважнији задатак Уставног суда је да ту основу одржи функционалном.

„Одлука коју смо донели не прави никог победником или губитником, већ треба да послужи да се ојача поверење у нашу правну државу и демократију“, образложио је он.

Холцингер је истакао да је Уставни суд дао за право жалби коју је поднео лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе, тражећи поништавање резултата гласања због бројних неправилности.

“Жалба се прихвата, резултати другог круга избора се поништавају. Речено речником који није правни то значи да други круг избора мора бити поновљен у потпуности, односно широм Аустрије“, објаснио је Холцингер.

Ова одлука Уставног суда ући ће у историјске анале Аустрије, али и европске, јер Уставни суд до сада није поништавао и налагао понављање избора на савезном нивоу.

Кандидат Зелених Александер ван дер Белен победио је свог противника, кандидата ФПО Норберта Хофера, у другом кругу избора веома тесно, са свега нешто више од 30.000 гласова, и то пре свега захваљујући гласовима предатих путем поште.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ре.

01.07.2016 16:18

Сад це га побиједити јос јаче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еинстеин61

01.07.2016 16:26

Тако то буде у правној држави. Код нас Централна изборна комисија добије 1000 притужби послије избора и све то заврши у смећу.

ОДГОВОРИТЕ