Ustavni sud Austrije poništio izbore

Austrija ponavlja drugi krug predsedničkih izbora održanih 22. maja, odluka je Ustavnog suda te zemlje, a novo glasanje moglo bi biti održano već krajem septembra ili početkom oktobra, javio je izveštač Tanjuga.

Svijet 01.07.2016 | 13:53
 Ustavni sud Austrije poništio izbore
Obrazlažući odluku suda, predsednik te najviše sudske instance Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom.

„Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju“, obrazložio je on.

Holcinger je istakao da je Ustavni sud dao za pravo žalbi koju je podneo lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, tražeći poništavanje rezultata glasanja zbog brojnih nepravilnosti.

“Žalba se prihvata, rezultati drugog kruga izbora se poništavaju. Rečeno rečnikom koji nije pravni to znači da drugi krug izbora mora biti ponovljen u potpunosti, odnosno širom Austrije“, objasnio je Holcinger.

Ova odluka Ustavnog suda ući će u istorijske anale Austrije, ali i evropske, jer Ustavni sud do sada nije poništavao i nalagao ponavljanje izbora na saveznom nivou.

Kandidat Zelenih Aleksander van der Belen pobedio je svog protivnika, kandidata FPO Norberta Hofera, u drugom krugu izbora veoma tesno, sa svega nešto više od 30.000 glasova, i to pre svega zahvaljujući glasovima predatih putem pošte.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

re.

01.07.2016 16:18

Sad ce ga pobijediti jos jače

ODGOVORITE
Name

Einstein61

01.07.2016 16:26

Tako to bude u pravnoj državi. Kod nas Centralna izborna komisija dobije 1000 pritužbi poslije izbora i sve to završi u smeću.

ODGOVORITE