Политичка „утралност“ начелника ЦЈБ Приједор

Због објављивања текста „СНСД ствара партијску полицију“ начелник Иванић је против мене покренуо дисциплински поступак, тврдећи да се нисам „понашао политички неутрално“. То ме је понукало да се позабавим његовом политичком „утралношћу“.

Република Српска 01.07.2016 | 13:50
Политичка „утралност“ начелника ЦЈБ Приједор
Да будем искрен ни до данас ми није јасно шта значи тврдња да се нисам понашао политички неутрално, а посебице због изостанка образложења о мојој „утралности“ (неутралан је ваљда изведеница од утралан?). Но, како год, Иванић је покренуо поступак у ком је он и тужилац и доносилац пресуде. Поступак се води по уредби заснованој на буквалном принципу „кадија те и тужи и суди“. Тешко да се у свему томе могу надати нечему повољном, с тим да сам већ дисциплински кажњаван због јавног дјеловања и отказ је нејвјеројатнији исход. Елем, ја ћу и даље „тјерати по свом“ и то најбоље доказује овај текст.

Значи, питање Иванићеве „утралности“ у јавности су покренуле Независне новине марта 2006. године, када је објављено да Тужилаштво БиХ води истрагу против мреже особа из Српске укључених у скривање Радована Караџића и других хашких оптуженика. Истрага је покренута на основу информација добијених од ЕУФОР-а, у какве је уредништво Независних наводно имало увид (види списак са фотографије). Главни тужилац Маринко Јурчевић потврдио је да Тужилаштво БиХ води такву истрагу уз истицање како је фокус радњи усмјерен на организовани криминал.

Осим организованог криминала и помагања бјегунцима информација ЕУФОР-е садржавала је податке о активностима највиших функционера Републике Српске, удружених са неколико безбједносно врло интересантних лица, на плану супротстављања тада актуелној реформи полиције. Информацијом су обухваћени тадашњи предсједник Драган Чавић, Перо Букејловић и Душан Стојичић, те њихови састанци саМомчилом Мандићем, Љубаном Ећимом, Предрагом Којићем, Илијом Шевом (власником јавне куће), Ратомиром Ратом Спајићем, Равногорцем Неђом Ошапом и другим особама повезаним са организованим криминалом. Да из ове политичко-криминалне спреге не би „случајно“ изостао полицијски лоби потрудили су се тадашњи директор полицијеДрагомир Андан, начелник ЦЈБ Бања Лука Душан Кос и његова десна рука Далибор Иванић, начелник Управе крим. полиције Драги Милошевић и још преко 20 полицијских руководиоца и инспектора.

Како то обично бива: полицајцима не вјерују ни политичари, ни криминалци, па је директор Андан септембра 2005. од укључених актера затражио потписивање „изјаве о лојалности“ предсједнику Чавићу и њему лично. Од 30-ак „потписника“ поменућу Коса и Иванића, који су за остварене заслуге добили „дисконтиране хипотекарне зајмове”(ма шта то значило?) за куповину два стана.

КОМЕ СЕ ЗАКЛЕО ДАЛИБОР ИВАНИЋ?

Прије него се посветим предњем питању морам истаћи неколико чињеница. Иницијатори ове истраге из редова ЕУФОР-а и страних обавјештајних служби престали су бити заинтересовани за исту из простог разлога што Радован Караџић нити је имао јатаке, нити су његови „врли заштитници“ имали појма гдје се он налази. Састанци и друге активности спорних особа обавјештајним круговима нису биле довољно интересантне. Тужилаштво БиХ је водило више истрага против појединих поменутих лица, баш као што су то чиниле и њихове србијанске колеге, но о томе је јавност довољно информисана, па нећу детаљисати.



Дакле, коме су се „на вијерност заклели“ Далибор Иванић и његових 30-ак колега? Да су то учинили понајбоље показују њихове потоње каријере.Редом су у питању данашњи највиши функционери полиције. Можда дјелује ирационално да су се „заклели“ Драгану Чавићу, а убрзо их је Милорад Додик позиционирао на кључне функције. Немојмо заборавити да је у питању период (фебруар 2006.) кад Чавић, супротно вољи СДС-е, именује Додика за мандатара нове владе, а ваљда се о томе неко вријеме и преговарало. Дакле, заклињање Чавићу уобзиривало је и Додика, односно њихову новоуспостављену коалицију! Знам, данас Чавић тврди како је „само поштивао устав“ и политичку реалност, но демантују га „братске здравице“ какве су он и Додик упућивали један другом оног дана кад је постигнут коначни договор и кад је вијест објављена. Како знам за здравице? Просто, био сам присутан!

Надаље, Иванић и компанија на првом мјесту оданост су исказали „свом“ директору Драгомиру Андану, те њему препустили доношење „стратешких одлука“. И гле чуда (!) Додик прихвата Андана као директора и поузданог сарадника, шта је трајало све док Карла дел Понте од Додика није затражила Анданово удаљавање са положаја због спреге са организованим криминалом. Услиједила је Анданова оставка. Елем, „полицијска заклетва“ дата Чавићу/Додику важила је и даље, па се остатак екипе удомљује на својим новим положајима. Што се „врлог директора“ тиче веза са Милорадом Додиком никад није прекинута и само се чекало на укидање санкција ОХР-а. Данас је Андан савјетник министра Драгана Лукача.

Но, Драгомир Андан био је једном човјеку потчињен више него Чавићу и Додику заједно. У питању је Љубан Ећим! Бивши начелник ДБ-е Бања Лука недвосмислено је био „сива еминенција“ свих предње описаних дешавања и односа. У ствари требало је да прође годину и по од описане ујдурме да схватимо и чему су се то заклели наши врли полицајци, заједно са новом СНСД-овом влашћу Српске. Децембра 2007. године у Београду је ухапшена Ећимова криминална група, код којих је пронађено 48 кг хероина, 4 кг чистог кокаина, 210 000 евра, оружје и фалсификована лична документа. Та акција представљена је као разбијање „Босанског клана“ који је покушао успоставити криминалну доминацију на простору Србије и Српске.

Сад, о каквом то „Босанском клану“ говоримо? Нема ту никаквих „великих тајни“ – у питању је само континуитет дјеловања криминалне организације Жељка Ражњатовића Аркана. Након Арканове смрти, а како службе и јавност не би препознале шта се догађа, ова криминална организација наставља са дјеловањем под називом „Земунски клан“. Милорад Улемек Легија, Арканов кум, генерал и инструктор (до 1996.), наставио је да води организацију по мање-више истим принципима и на идентичним криминалним активностима. Након „Сабље“ остатке организације преузима Арканов други кум – Љубан Ећим! Могао бих о овоме писати унедоглед (више детаља можете наћи на мом блогу), но, морам негдје и завршити текст.

Дакле, поента је у томе да су се новоуспостављене власти Српске и примарно њен премијер Милорад Додик обавезале према Љубану Ећиму да се у политичко-криминалним односима ништа неће мијењати, односно да све остаје на већ устаљеним принципима заснованим још почетком рата. Писао сам поприлично о везама Аркана и СДС-ове власти, све до директних веза са појединим полицијским функционерима, па и како је то настављено након његовог убиства (са „Земунцима“). Након што је Милош Чубриловић Чубри помирио Додика и Ећима (2006.), овај „дебеовац“ позиционира се у Српској управо као што су то Аркан и Легија чинили прије њега. И како су се Дарко Шарић и Зоран Ћопић „ширили“ послије њега.

Дакле, наш „професор“ Иванић се у ствари на вијерност заклео Љубану Ећиму (шефу „његовог“ директора Андана)! Кад мало боље размислим „заклео“ се он београдским шефовима подземља и много раније (писао сам о томе како су приједорске полицијске кадрове у Београду „школовали“ Арканови сарадници).



Значи, „кадија Иванић“ ме је оптужио и сад чекам да ми „кадија Иванић“ и пресуди због моје „политичке неутралности“. Каква је његова „утралност“, па и колико је уопште морално да ми такви „суде“, најбоље говоре предњи наводи. Но, оно шта ме као човјека боли јесте чињеница да бар половина оних који су се заједно са Иванићем „заклели на вијерност“ описаној политичко-криминалној хоботници одлично зна какав сам професионалац био, како сам се супротстављао спрези организованог криминала и полиције (мој једини „гријех“!), како смо породица и ја због тога тешко пострадали, а понајвише да су ова моја „писанија“ тек пуки покушаји да полицији повратим достојанство.

Аутор: Борислав радовановиц

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ловро

01.07.2016 12:20

Лос правопис, инспекторе. Тема интересантна, али треба вам лектор. Ово је ипак у медијима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лектор:)

01.07.2016 16:11

Што би рекли: Ниђе везе :)

Name

ре Ловро

01.07.2016 19:29

И ти си нам у новинама био главни јунак. Чему је битно ако је човек направи који лапсус. Он је покренуо оно што је вруца тема има против себе све што набројао. Притисак је номинован. Веома храбар и поштен човек.

Name

xцx

04.06.2018 00:06

Одлицно Боро@ Тебе Ловро боли нешто друго, што сви добро знамо. Плашиш се ти Боре због прљавих послова.

Name

Те Ловро

02.10.2018 18:51

Не сери,немас појма о граматици,а насао си да паметујес.Сто ниси навео ста је нетацно написано,а не само лупате као вас Баја,без аргумената.

Name

Дон Кихот

01.07.2016 12:21

Жалосно је , али истинито...но и полицајци су људи и мслим да ће тешко бити их одвојити од мјешања на једну или другу страну...и то све док судство не постане непристрасно и буде радило по закону , а криминалци и они који подржавају било који облик криминала иза решетака...на жалост и дакле, значи никад ...како би рекла врла нам премијерка Цвијановић...која је прва од оних која би требала да то санкционише, али гле чуда па и она је дио те приче...излаз једино постоји у револуционарној борби поштених људи, којих у овој земљи још увјек има .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

01.07.2016 12:31

Радановицу бориславе,тренутно је све замрсено у Српској. Турбуленције се огромне. Најгоре сто нам се могло десити у оваквим моментима,јесу твоја ауторска преприцавања. Излудит цес и ово мало нормалних сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

01.07.2016 13:39

Лудило је блага ријеч. Али измедју лудила и генијалности је танка линија. Некада и линија живота. Смјењују се неподобни, нелојални, несналажљиви, непартијски, недруштвени у смислу како то они који смјењују осмисле. А осмишљавају јер без било каквих критерија се запошљавају па постају и доктори наука...Смјењени су неки који су били успјешни у пропалом комунизму, а други који су били лојални комунисти па радикалисти их смјењују. Па шта. Млади то виде па бјеже више главом без обзира него трбухом за хљебом. Јер на мјеста ових смјењених долазе лојални од оних који смјењују (пријатељи, кумови, дјеца, и сл). Па шта да раде они који нису ни дошли у прилику да би били смјењени. Бјеже прије свега тога, а нису ни свјесни да неће никада ни имати прилику да буду смјењени, настави ли се овако......

Name

Драган прави

01.07.2016 13:24

Овај полуписмен цовјеце! Скоро ниједна ријец није граматицки правилно изведена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј

01.07.2016 15:30

ти си јос неписмениији јадо један.

Name

Ре Драган прави

02.10.2018 21:03

Једи говна ,,писмени"!!!Па кад мозу неписмене сељацине Додик и Лукац да буду министар и председник,онда и Борислав има права на гтеске.Несто не видим да вам смета ,,правопис"ових сељацина.Види се да си ухљеб резимски,провидан си тотално.

Name

Пајо

01.07.2016 15:46

Може ли неко да ми преведе ријеч утралност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

01.07.2016 16:08

Ала брате Боро али си налупао

ОДГОВОРИТЕ
Name

везе са везом

15.10.2016 22:07

Налупао вала,да грдје није могао!

Name

милкица

16.10.2016 12:17

Овај Борислав је параноицан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

03.10.2018 06:50

Све је истина сто си написао.Нека демантују,али аргументима,доста је висе лагања.Доци це и твојих пет минута Боро,правда је спора,али достизна.

ОДГОВОРИТЕ