Politička „utralnost“ načelnika CJB Prijedor

Zbog objavljivanja teksta „SNSD stvara partijsku policiju“ načelnik Ivanić je protiv mene pokrenuo disciplinski postupak, tvrdeći da se nisam „ponašao politički neutralno“. To me je ponukalo da se pozabavim njegovom političkom „utralnošću“.

Republika Srpska 01.07.2016 | 13:50
Politička „utralnost“ načelnika CJB Prijedor
Da budem iskren ni do danas mi nije jasno šta znači tvrdnja da se nisam ponašao politički neutralno, a posebice zbog izostanka obrazloženja o mojoj „utralnosti“ (neutralan je valjda izvedenica od utralan?). No, kako god, Ivanić je pokrenuo postupak u kom je on i tužilac i donosilac presude. Postupak se vodi po uredbi zasnovanoj na bukvalnom principu „kadija te i tuži i sudi“. Teško da se u svemu tome mogu nadati nečemu povoljnom, s tim da sam već disciplinski kažnjavan zbog javnog djelovanja i otkaz je nejvjerojatniji ishod. Elem, ja ću i dalje „tjerati po svom“ i to najbolje dokazuje ovaj tekst.

Znači, pitanje Ivanićeve „utralnosti“ u javnosti su pokrenule Nezavisne novine marta 2006. godine, kada je objavljeno da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv mreže osoba iz Srpske uključenih u skrivanje Radovana Karadžića i drugih haških optuženika. Istraga je pokrenuta na osnovu informacija dobijenih od EUFOR-a, u kakve je uredništvo Nezavisnih navodno imalo uvid (vidi spisak sa fotografije). Glavni tužilac Marinko Jurčević potvrdio je da Tužilaštvo BiH vodi takvu istragu uz isticanje kako je fokus radnji usmjeren na organizovani kriminal.

Osim organizovanog kriminala i pomaganja bjeguncima informacija EUFOR-e sadržavala je podatke o aktivnostima najviših funkcionera Republike Srpske, udruženih sa nekoliko bezbjednosno vrlo interesantnih lica, na planu suprotstavljanja tada aktuelnoj reformi policije. Informacijom su obuhvaćeni tadašnji predsjednik Dragan Čavić, Pero Bukejlović i Dušan Stojičić, te njihovi sastanci saMomčilom Mandićem, Ljubanom Ećimom, Predragom Kojićem, Ilijom Ševom (vlasnikom javne kuće), Ratomirom Ratom Spajićem, Ravnogorcem Neđom Ošapom i drugim osobama povezanim sa organizovanim kriminalom. Da iz ove političko-kriminalne sprege ne bi „slučajno“ izostao policijski lobi potrudili su se tadašnji direktor policijeDragomir Andan, načelnik CJB Banja Luka Dušan Kos i njegova desna ruka Dalibor Ivanić, načelnik Uprave krim. policije Dragi Milošević i još preko 20 policijskih rukovodioca i inspektora.

Kako to obično biva: policajcima ne vjeruju ni političari, ni kriminalci, pa je direktor Andan septembra 2005. od uključenih aktera zatražio potpisivanje „izjave o lojalnosti“ predsjedniku Čaviću i njemu lično. Od 30-ak „potpisnika“ pomenuću Kosa i Ivanića, koji su za ostvarene zasluge dobili „diskontirane hipotekarne zajmove”(ma šta to značilo?) za kupovinu dva stana.

KOME SE ZAKLEO DALIBOR IVANIĆ?

Prije nego se posvetim prednjem pitanju moram istaći nekoliko činjenica. Inicijatori ove istrage iz redova EUFOR-a i stranih obavještajnih službi prestali su biti zainteresovani za istu iz prostog razloga što Radovan Karadžić niti je imao jatake, niti su njegovi „vrli zaštitnici“ imali pojma gdje se on nalazi. Sastanci i druge aktivnosti spornih osoba obavještajnim krugovima nisu bile dovoljno interesantne. Tužilaštvo BiH je vodilo više istraga protiv pojedinih pomenutih lica, baš kao što su to činile i njihove srbijanske kolege, no o tome je javnost dovoljno informisana, pa neću detaljisati.Dakle, kome su se „na vijernost zakleli“ Dalibor Ivanić i njegovih 30-ak kolega? Da su to učinili ponajbolje pokazuju njihove potonje karijere.Redom su u pitanju današnji najviši funkcioneri policije. Možda djeluje iracionalno da su se „zakleli“ Draganu Čaviću, a ubrzo ih je Milorad Dodik pozicionirao na ključne funkcije. Nemojmo zaboraviti da je u pitanju period (februar 2006.) kad Čavić, suprotno volji SDS-e, imenuje Dodika za mandatara nove vlade, a valjda se o tome neko vrijeme i pregovaralo. Dakle, zaklinjanje Čaviću uobzirivalo je i Dodika, odnosno njihovu novouspostavljenu koaliciju! Znam, danas Čavić tvrdi kako je „samo poštivao ustav“ i političku realnost, no demantuju ga „bratske zdravice“ kakve su on i Dodik upućivali jedan drugom onog dana kad je postignut konačni dogovor i kad je vijest objavljena. Kako znam za zdravice? Prosto, bio sam prisutan!

Nadalje, Ivanić i kompanija na prvom mjestu odanost su iskazali „svom“ direktoru Dragomiru Andanu, te njemu prepustili donošenje „strateških odluka“. I gle čuda (!) Dodik prihvata Andana kao direktora i pouzdanog saradnika, šta je trajalo sve dok Karla del Ponte od Dodika nije zatražila Andanovo udaljavanje sa položaja zbog sprege sa organizovanim kriminalom. Uslijedila je Andanova ostavka. Elem, „policijska zakletva“ data Čaviću/Dodiku važila je i dalje, pa se ostatak ekipe udomljuje na svojim novim položajima. Što se „vrlog direktora“ tiče veza sa Miloradom Dodikom nikad nije prekinuta i samo se čekalo na ukidanje sankcija OHR-a. Danas je Andan savjetnik ministra Dragana Lukača.

No, Dragomir Andan bio je jednom čovjeku potčinjen više nego Čaviću i Dodiku zajedno. U pitanju je Ljuban Ećim! Bivši načelnik DB-e Banja Luka nedvosmisleno je bio „siva eminencija“ svih prednje opisanih dešavanja i odnosa. U stvari trebalo je da prođe godinu i po od opisane ujdurme da shvatimo i čemu su se to zakleli naši vrli policajci, zajedno sa novom SNSD-ovom vlašću Srpske. Decembra 2007. godine u Beogradu je uhapšena Ećimova kriminalna grupa, kod kojih je pronađeno 48 kg heroina, 4 kg čistog kokaina, 210 000 evra, oružje i falsifikovana lična dokumenta. Ta akcija predstavljena je kao razbijanje „Bosanskog klana“ koji je pokušao uspostaviti kriminalnu dominaciju na prostoru Srbije i Srpske.

Sad, o kakvom to „Bosanskom klanu“ govorimo? Nema tu nikakvih „velikih tajni“ – u pitanju je samo kontinuitet djelovanja kriminalne organizacije Željka Ražnjatovića Arkana. Nakon Arkanove smrti, a kako službe i javnost ne bi prepoznale šta se događa, ova kriminalna organizacija nastavlja sa djelovanjem pod nazivom „Zemunski klan“. Milorad Ulemek Legija, Arkanov kum, general i instruktor (do 1996.), nastavio je da vodi organizaciju po manje-više istim principima i na identičnim kriminalnim aktivnostima. Nakon „Sablje“ ostatke organizacije preuzima Arkanov drugi kum – Ljuban Ećim! Mogao bih o ovome pisati unedogled (više detalja možete naći na mom blogu), no, moram negdje i završiti tekst.

Dakle, poenta je u tome da su se novouspostavljene vlasti Srpske i primarno njen premijer Milorad Dodik obavezale prema Ljubanu Ećimu da se u političko-kriminalnim odnosima ništa neće mijenjati, odnosno da sve ostaje na već ustaljenim principima zasnovanim još početkom rata. Pisao sam poprilično o vezama Arkana i SDS-ove vlasti, sve do direktnih veza sa pojedinim policijskim funkcionerima, pa i kako je to nastavljeno nakon njegovog ubistva (sa „Zemuncima“). Nakon što je Miloš Čubrilović Čubri pomirio Dodika i Ećima (2006.), ovaj „debeovac“ pozicionira se u Srpskoj upravo kao što su to Arkan i Legija činili prije njega. I kako su se Darko Šarić i Zoran Ćopić „širili“ poslije njega.

Dakle, naš „profesor“ Ivanić se u stvari na vijernost zakleo Ljubanu Ećimu (šefu „njegovog“ direktora Andana)! Kad malo bolje razmislim „zakleo“ se on beogradskim šefovima podzemlja i mnogo ranije (pisao sam o tome kako su prijedorske policijske kadrove u Beogradu „školovali“ Arkanovi saradnici).Znači, „kadija Ivanić“ me je optužio i sad čekam da mi „kadija Ivanić“ i presudi zbog moje „političke neutralnosti“. Kakva je njegova „utralnost“, pa i koliko je uopšte moralno da mi takvi „sude“, najbolje govore prednji navodi. No, ono šta me kao čovjeka boli jeste činjenica da bar polovina onih koji su se zajedno sa Ivanićem „zakleli na vijernost“ opisanoj političko-kriminalnoj hobotnici odlično zna kakav sam profesionalac bio, kako sam se suprotstavljao sprezi organizovanog kriminala i policije (moj jedini „grijeh“!), kako smo porodica i ja zbog toga teško postradali, a ponajviše da su ova moja „pisanija“ tek puki pokušaji da policiji povratim dostojanstvo.

Autor: Borislav radovanovic

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Lovro

01.07.2016 14:20

Los pravopis, inspektore. Tema interesantna, ali treba vam lektor. Ovo je ipak u medijima

ODGOVORITE
Name

Lektor:)

01.07.2016 18:11

Što bi rekli: Niđe veze :)

Name

re Lovro

01.07.2016 21:29

I ti si nam u novinama bio glavni junak. Čemu je bitno ako je čovek napravi koji lapsus. On je pokrenuo ono što je vruca tema ima protiv sebe sve što nabrojao. Pritisak je nominovan. Veoma hrabar i pošten čovek.

Name

xcx

04.06.2018 02:06

Odlicno Boro@ Tebe Lovro boli nešto drugo, što svi dobro znamo. Plašiš se ti Bore zbog prljavih poslova.

Name

Te Lovro

02.10.2018 20:51

Ne seri,nemas pojma o gramatici,a nasao si da pametujes.Sto nisi naveo sta je netacno napisano,a ne samo lupate kao vas Baja,bez argumenata.

Name

Don Kihot

01.07.2016 14:21

Žalosno je , ali istinito...no i policajci su ljudi i mslim da će teško biti ih odvojiti od mješanja na jednu ili drugu stranu...i to sve dok sudstvo ne postane nepristrasno i bude radilo po zakonu , a kriminalci i oni koji podržavaju bilo koji oblik kriminala iza rešetaka...na žalost i dakle, znači nikad ...kako bi rekla vrla nam premijerka Cvijanović...koja je prva od onih koja bi trebala da to sankcioniše, ali gle čuda pa i ona je dio te priče...izlaz jedino postoji u revolucionarnoj borbi poštenih ljudi, kojih u ovoj zemlji još uvjek ima .....

ODGOVORITE
Name

Kiki

01.07.2016 14:31

Radanovicu borislave,trenutno je sve zamrseno u Srpskoj. Turbulencije se ogromne. Najgore sto nam se moglo desiti u ovakvim momentima,jesu tvoja autorska prepricavanja. Izludit ces i ovo malo normalnih sto je ostalo.

ODGOVORITE
Name

sova

01.07.2016 15:39

Ludilo je blaga riječ. Ali izmedju ludila i genijalnosti je tanka linija. Nekada i linija života. Smjenjuju se nepodobni, nelojalni, nesnalažljivi, nepartijski, nedruštveni u smislu kako to oni koji smjenjuju osmisle. A osmišljavaju jer bez bilo kakvih kriterija se zapošljavaju pa postaju i doktori nauka...Smjenjeni su neki koji su bili uspješni u propalom komunizmu, a drugi koji su bili lojalni komunisti pa radikalisti ih smjenjuju. Pa šta. Mladi to vide pa bježe više glavom bez obzira nego trbuhom za hljebom. Jer na mjesta ovih smjenjenih dolaze lojalni od onih koji smjenjuju (prijatelji, kumovi, djeca, i sl). Pa šta da rade oni koji nisu ni došli u priliku da bi bili smjenjeni. Bježe prije svega toga, a nisu ni svjesni da neće nikada ni imati priliku da budu smjenjeni, nastavi li se ovako......

Name

Dragan pravi

01.07.2016 15:24

Ovaj polupismen covjece! Skoro nijedna rijec nije gramaticki pravilno izvedena!

ODGOVORITE
Name

Cuj

01.07.2016 17:30

ti si jos nepismeniiji jado jedan.

Name

Re Dragan pravi

02.10.2018 23:03

Jedi govna ,,pismeni"!!!Pa kad mozu nepismene seljacine Dodik i Lukac da budu ministar i predsednik,onda i Borislav ima prava na gteske.Nesto ne vidim da vam smeta ,,pravopis"ovih seljacina.Vidi se da si uhljeb rezimski,providan si totalno.

Name

Pajo

01.07.2016 17:46

Može li neko da mi prevede riječ utralnost

ODGOVORITE
Name

Gogi

01.07.2016 18:08

Ala brate Boro ali si nalupao

ODGOVORITE
Name

veze sa vezom

16.10.2016 00:07

Nalupao vala,da grdje nije mogao!

Name

milkica

16.10.2016 14:17

Ovaj Borislav je paranoican!

ODGOVORITE
Name

Pravda

03.10.2018 08:50

Sve je istina sto si napisao.Neka demantuju,ali argumentima,dosta je vise laganja.Doci ce i tvojih pet minuta Boro,pravda je spora,ali dostizna.

ODGOVORITE