"Једноруки Ахмед" је "мозак" напада?

“Мозак“ терористичког напада на аеродрому у Истанбулу је наводно један од наоружаних чеченских терориста који има дугу прошлост помагања исламистима.

Свијет 30.06.2016 | 21:15
"Једноруки Ахмед" је "мозак" напада?
Он је, како пише “Фокс њуз“, познатији као “Једноруки Ахмед“.

Њега су идентификовали медији после објављивања снимака са сигурносних камера које су забележиле нападаче.

Међутим, турска полиција није потврдила ове наводе, тако да остаје непознато дали се Ахмед Чатајев заиста нашао на аеродому када су убијене 44 особе и рањено преко 200.

Званичници су раније навели да постоје знаци да је за напад одговорна Исламска држава, а ако се испостави да је Чатајев умешан то ће само потврдити сумњу.

Чатајев је наводно своју “екстремистичку каријеру“ започео као чеченски побуњеник борећи се против Руса 90-их година. У једној од борби је наводно рањен и заробљен, где је мучен. Тада је изгубио руку по чему је касније добио надимак.

Чеченију је напустио 2001. године и отишао у Аустрију, а до 2007. је слао подршку и новац чеченским борцима.

У августу 2012. био је умешан у инцидент у Грузији, када су милитанти отели неколико људи и убили тројицу припадника грузијских безбедносних снага.

Турска полиција саопштила је да су нападачи на аеродром “Ататурк“ пореклом из Русије, Узбекистана и Киргистана. Један од њих Осман Вадинов је наводно прошле године допутовао из Раке у Сирији.

У Туркој је ухапшено 13 особа повезаних са нападом, а полиција је запленила и велику количину оружја и муниције.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар