"Jednoruki Ahmed" je "mozak" napada?

“Mozak“ terorističkog napada na aerodromu u Istanbulu je navodno jedan od naoružanih čečenskih terorista koji ima dugu prošlost pomaganja islamistima.

Svijet 30.06.2016 | 21:15
"Jednoruki Ahmed" je "mozak" napada?
On je, kako piše “Foks njuz“, poznatiji kao “Jednoruki Ahmed“.

Njega su identifikovali mediji posle objavljivanja snimaka sa sigurnosnih kamera koje su zabeležile napadače.

Međutim, turska policija nije potvrdila ove navode, tako da ostaje nepoznato dali se Ahmed Čatajev zaista našao na aerodomu kada su ubijene 44 osobe i ranjeno preko 200.

Zvaničnici su ranije naveli da postoje znaci da je za napad odgovorna Islamska država, a ako se ispostavi da je Čatajev umešan to će samo potvrditi sumnju.

Čatajev je navodno svoju “ekstremističku karijeru“ započeo kao čečenski pobunjenik boreći se protiv Rusa 90-ih godina. U jednoj od borbi je navodno ranjen i zarobljen, gde je mučen. Tada je izgubio ruku po čemu je kasnije dobio nadimak.

Čečeniju je napustio 2001. godine i otišao u Austriju, a do 2007. je slao podršku i novac čečenskim borcima.

U avgustu 2012. bio je umešan u incident u Gruziji, kada su militanti oteli nekoliko ljudi i ubili trojicu pripadnika gruzijskih bezbednosnih snaga.

Turska policija saopštila je da su napadači na aerodrom “Ataturk“ poreklom iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana. Jedan od njih Osman Vadinov je navodno prošle godine doputovao iz Rake u Siriji.

U Turkoj je uhapšeno 13 osoba povezanih sa napadom, a policija je zaplenila i veliku količinu oružja i municije.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar