Станишићу и Жупљанину по 22 године затвора

Жалбено веће Хашког трибунала потврдило је првостепену пресуду којом су бивши високи полицијски званичници Републике Српске Мићо Станишић и Стојан Жупљанин осуђени на по 22 године затвора.

Република Српска 30.06.2016 | 18:30
Станишићу и Жупљанину по 22 године затвора
То је коначна пресуда.

Одбацујући жалбе оптужених, Жалбено веће потврдило закључке Претресног већа да је Станишић значајно допринео остваривању удруженог злочиначког подухвата (УЗП) и да поседовао потребну намеру да би био одговоран за учешће у УЗП.

Жалбено веће потврдило је осуду Жупљанину за истребљивање као злочин против човечности.

Станишић је током рата у БиХ био министар унутрашњих послова Републике Српске, а Жупљанин начелник регионалног центра полиције у Бањалуци.

Претресно веће Трибунала осудило је крајем марта 2013. године Станишића и Жупљанина на по 22 године затвора.

Председавајући Жалбеног вијећа судија Теодор Мерон рекао је да је то веће у целости одбило жалбене основе и одбране и тужилаштва, које се односе на одмеравање казне, јер је закључило да "није доказано да је Претресно веће начинило неку упадљиву грешку".

Мерон је навео да је Жалбено веће, одлучујући по жалби Тужилаштва, закључило да је Претресно веће "погрешило тиме што је закључило да осуђујуће пресуде за кривично дело прогона као злочин против човечности нису допустиво кумулативне са осуђујућим пресудама за друге злочине против човечности на основу истог чињења".

У пресуди је закључено да је Претресно веће погрешило што је пропустило да изрекне осуђујуће пресуде, али, каже Мерон, "Жалбено веће одбија да им по наведеним тачкама изрекне нове осуђујуће пресуде по жалби".

Мерон је навео да се у казну Станишићу и Жупљанину урачунава време проведено у притвору.

Пресуда је изрицањем постала правоснажна, а Жалбено веће је наложило да Станишић и Жупљанин остану у притвору Хашког трибунала док се не приведе крају организовање њиховог трансфера у државу у којој ће издржавати казну.

Претресно веће Трибунала раније је осудило Станишића и Жупљанина на казне затвора у трајању од 22 године због злочина против човечности и ратних злочина почињених од априла до децембра 1992. године у БиХ.

Претресно веће је утврдило да су Станишић, бивши министар унутрашњих послова Републике Српске, и Жупљанин, некадашњи начелник Центра за регионалну безбједност у Бањалуци, учествовали у удруженом злочиначком подухвату и да су, како тврде, оптужени могли да предвиде многе злочине који су почињени у извесном броју општина у БиХ.

Станишић и Жупљанин раније су се изјаснили да нису криви ни по једној тачки оптужнице.

Суђење је почело 14. септембра 2009. године, а завршено је 1. јуна 2012, након чега су и тужилаштво и одбрана поднели жалбе 13. маја 2013, а рочиште пред Жалбеним већем одржано је 16. децембра 2015. године.

Трибунал је оптужницу против Станишића подигао 2005. године, а против Жупљанина 1999.

Станишић се предао 11. марта 2005. године, док су Жупљанина ухапсиле српске власти и предале Хагу 21. јуна 2008. године.

На предлог Тужилаштва ова два предмета су обједињена у септембру 2008. године.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кобац

30.06.2016 17:36

Опет Срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

смрди 'јако СМРДИ.

30.06.2016 20:02

Ако удјемо у ЕУ'тек тада настаје пакао'дај тога! дај овога'итн'