Бициклима до Москве за спас ријеке Уне!

Никола Дупало и Невен Лајшић из Новог Града кренуће 1. августа бициклима ка Москви, како би затражили помоћ у борби против одлагања нуклеарног отпада у сусједној Хрватској, на мање од километар ваздушном линијом од општине Нови Град, а непосредно поред ријеке Уне, једне од најљепших и најчистијих ријека у Европи.

Република Српска 30.06.2016 | 15:48
Бициклима до Москве за спас ријеке Уне!
"Написали смо писмо у којем тражимо помоћ Русије и предаћемо га политичарима чим стигнемо у Москву. Кроз све државе кроз које будемо пролазили указаћемо на проблем одлагања нуклеарног отпада у близини нашег града", каже Никола Дупало, Новљанин који се читав живот бави спортом, а недавно је ушао и у Гинисову књигу рекорда, оборивши европски рекорд у броју урађених трбушњака - чак 32000 без паузе.



Овај двојац планира да пређе око 6.000 километара и прође кроз 14 држава, за шта ће им, ако све буде текло по плану, требати око 60 дана.

У селу Блатна код Новог Града, поред ријеке Уне, снимили су видео поруку коју ће приказати по доласку у Москву. Надају се, кажу да ће цитав свијет да види оно што имају да прикажу. 

Погледајте фотографије ријеке Уне:









Поред тога што промовишу мало мјесто на самом сјеверозападу Републике Српске, те се боре против одлуке да се, врло вјероватно угрози живот и здравље становника, како те општине, тако и читавог унског, али и дијела савског слива  Невен Лајшић и Никола Дупало посвећују пут и у хуманитарне сврхе. 

Наиме, тринаестогодишњи Сергеј Шевић из Новог Града, тешко је оболио. 

"Сергеј је оболио од веома ријетке болести сужавања надбубрежних артерија које узрокују страдање већине унутрашњих органа. Ускоро га чека тешка операција и сви молимо Бога за његово оздрављење" каже Дупало.

Планирани пут до Москве није једини њихов подвиг. Већ су путовали у Грчку, такође бициклима. Проширили су причу о Новом Граду и његовим љепотама чак до Солуна. Кажу, на тај пут су се одлучили да би подсјетили на традиционално јаке везе између братских народа, Срба и Грка, а путовали су и кроз Републику Српску - од Новог Града до Требиња. 

"Свакодневно возимо бицикл, трчимо и тренирамо. Никола тренира кошарку, ја тенис, а како се ближи полазак, све више времена проводимо сами да бисмо психички били што спремнији", рекао је Лајшић.



И управо је психа најважнија - кажу двојица бициклиста. За вожњу дугу 6000 километара не можете довољно да се припремите. Увијек морате да рачунате на то да нешто може да искрсне. Најситнији проблем, може да доведе до промјене планова а свако одступање од планиране путање, додатни је губитак енергије. 



"Најважнија је психа. Вјерујем да човјек може урадити све што замисли, ако има јаку вољу и жељу. Ја бих се на Мјесец попео, километри ми нису важни кад нешто желим, додаје Дупало. А то је и доказао много пута. Доказаће каже још једном - идуће године Невен Лајшић и он ће, поново на бициклима, на пут око свијета.

Пожелимо срећу овим младим људима!

БН телевизија

Аутор фотографија ријеке Уне: Борис Давидов

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дон

30.06.2016 14:24

Лијепо од њих двојице што се свим силама боре да очувају љепотицу Уну, односно што се својим акцијама противе плановима Републике Хрватске да у близини Новог направе одлагалиште нуклеарног отпада, али мислим да смо се сви ми требали ових прошлих деценија борити да што више ојачамо нашу заједничку државу, која би се могла у овој ситуацији супротставити плановима РХ. Разлици у омјеру снаге између Хрватске и Босне је кумовала РС, а искрено се надам да Новљани неће морати испаштати због деструктивне политике спрам државе. Уна је најљепша ријека на свијету и надам да Хрватска неће реализирати своје планове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

30.06.2016 15:46

Кумовала РС?! Зар не може да прође и један једини лијепи гест да се не огласи националиста и ограничена особа као ти? Је ли толико тешко написати некакав вид подршке, а не одмах ударити на РС? Да Бог да се РС отцјепила па не била вам сметња и трн у оку!

Name

ре студент

30.06.2016 17:08

Није он националиста, он је совиниста, а националисти и родољуби су ова два племенита момка сто воле свој народ и не мрзе друге, за разлику од овог несретног Дона или фратра - ста ли је вец!

Name

који апсурд

30.06.2016 15:38

Мени је од свега НАЈЗАНИМЉИВИЈЕ да иу од свих дрзава свијета, одабрали да идуу бас у Москву, тј. Русију када знамо да се бас у Русији њењи становници - обицни градјани најмање питају где це дрзава Русија одлагати нуклеарни одпад из руских нуклеарних електрана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре који апсурд

02.07.2016 18:51

Бас тако јаране,ја шеге.

Name

подрска

30.06.2016 16:49

Велика подрска овим племенитим момцима! И да истрају у својој намјери.

ОДГОВОРИТЕ