Biciklima do Moskve za spas rijeke Une!

Nikola Dupalo i Neven Lajšić iz Novog Grada krenuće 1. avgusta biciklima ka Moskvi, kako bi zatražili pomoć u borbi protiv odlaganja nuklearnog otpada u susjednoj Hrvatskoj, na manje od kilometar vazdušnom linijom od opštine Novi Grad, a neposredno pored rijeke Une, jedne od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi.

Republika Srpska 30.06.2016 | 15:48
Biciklima do Moskve za spas rijeke Une!
"Napisali smo pismo u kojem tražimo pomoć Rusije i predaćemo ga političarima čim stignemo u Moskvu. Kroz sve države kroz koje budemo prolazili ukazaćemo na problem odlaganja nuklearnog otpada u blizini našeg grada", kaže Nikola Dupalo, Novljanin koji se čitav život bavi sportom, a nedavno je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda, oborivši evropski rekord u broju urađenih trbušnjaka - čak 32000 bez pauze.



Ovaj dvojac planira da pređe oko 6.000 kilometara i prođe kroz 14 država, za šta će im, ako sve bude teklo po planu, trebati oko 60 dana.

U selu Blatna kod Novog Grada, pored rijeke Une, snimili su video poruku koju će prikazati po dolasku u Moskvu. Nadaju se, kažu da će citav svijet da vidi ono što imaju da prikažu. 

Pogledajte fotografije rijeke Une:









Pored toga što promovišu malo mjesto na samom sjeverozapadu Republike Srpske, te se bore protiv odluke da se, vrlo vjerovatno ugrozi život i zdravlje stanovnika, kako te opštine, tako i čitavog unskog, ali i dijela savskog sliva  Neven Lajšić i Nikola Dupalo posvećuju put i u humanitarne svrhe. 

Naime, trinaestogodišnji Sergej Šević iz Novog Grada, teško je obolio. 

"Sergej je obolio od veoma rijetke bolesti sužavanja nadbubrežnih arterija koje uzrokuju stradanje većine unutrašnjih organa. Uskoro ga čeka teška operacija i svi molimo Boga za njegovo ozdravljenje" kaže Dupalo.

Planirani put do Moskve nije jedini njihov podvig. Već su putovali u Grčku, takođe biciklima. Proširili su priču o Novom Gradu i njegovim ljepotama čak do Soluna. Kažu, na taj put su se odlučili da bi podsjetili na tradicionalno jake veze između bratskih naroda, Srba i Grka, a putovali su i kroz Republiku Srpsku - od Novog Grada do Trebinja. 

"Svakodnevno vozimo bicikl, trčimo i treniramo. Nikola trenira košarku, ja tenis, a kako se bliži polazak, sve više vremena provodimo sami da bismo psihički bili što spremniji", rekao je Lajšić.



I upravo je psiha najvažnija - kažu dvojica biciklista. Za vožnju dugu 6000 kilometara ne možete dovoljno da se pripremite. Uvijek morate da računate na to da nešto može da iskrsne. Najsitniji problem, može da dovede do promjene planova a svako odstupanje od planirane putanje, dodatni je gubitak energije. 



"Najvažnija je psiha. Vjerujem da čovjek može uraditi sve što zamisli, ako ima jaku volju i želju. Ja bih se na Mjesec popeo, kilometri mi nisu važni kad nešto želim, dodaje Dupalo. A to je i dokazao mnogo puta. Dokazaće kaže još jednom - iduće godine Neven Lajšić i on će, ponovo na biciklima, na put oko svijeta.

Poželimo sreću ovim mladim ljudima!

BN televizija

Autor fotografija rijeke Une: Boris Davidov

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Don

30.06.2016 14:24

Lijepo od njih dvojice što se svim silama bore da očuvaju ljepoticu Unu, odnosno što se svojim akcijama protive planovima Republike Hrvatske da u blizini Novog naprave odlagalište nuklearnog otpada, ali mislim da smo se svi mi trebali ovih prošlih decenija boriti da što više ojačamo našu zajedničku državu, koja bi se mogla u ovoj situaciji suprotstaviti planovima RH. Razlici u omjeru snage između Hrvatske i Bosne je kumovala RS, a iskreno se nadam da Novljani neće morati ispaštati zbog destruktivne politike spram države. Una je najljepša rijeka na svijetu i nadam da Hrvatska neće realizirati svoje planove.

ODGOVORITE
Name

Student

30.06.2016 15:46

Kumovala RS?! Zar ne može da prođe i jedan jedini lijepi gest da se ne oglasi nacionalista i ograničena osoba kao ti? Je li toliko teško napisati nekakav vid podrške, a ne odmah udariti na RS? Da Bog da se RS otcjepila pa ne bila vam smetnja i trn u oku!

Name

re student

30.06.2016 17:08

Nije on nacionalista, on je sovinista, a nacionalisti i rodoljubi su ova dva plemenita momka sto vole svoj narod i ne mrze druge, za razliku od ovog nesretnog Dona ili fratra - sta li je vec!

Name

koji apsurd

30.06.2016 15:38

Meni je od svega NAJZANIMLJIVIJE da iu od svih drzava svijeta, odabrali da iduu bas u Moskvu, tj. Rusiju kada znamo da se bas u Rusiji njenji stanovnici - obicni gradjani najmanje pitaju gde ce drzava Rusija odlagati nuklearni odpad iz ruskih nuklearnih elektrana

ODGOVORITE
Name

Re koji apsurd

02.07.2016 18:51

Bas tako jarane,ja šege.

Name

podrska

30.06.2016 16:49

Velika podrska ovim plemenitim momcima! I da istraju u svojoj namjeri.

ODGOVORITE